Општина Прокупље и прокупачке установе културе, одржале су у галерији „Божа Илић“ свечану академију поводом 140 година ослобођења од вишевековног турског ропства.

Овој свечаности су приствовали  начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, помоћник председника Општине Прокупље Љубиша Благотић, као и директори јавних предузећа и установа и многобројни грађани.

Постоје датуми у историји једног народа који су толико значајни да често представљају прекретницу националног бића тог народа. Један од таквих датума јесте Свети Никола 1877. године. Мобилисана српска војска под вођством кнеза, а потоњег краља Милана Обреновића, ослободила је Прокупље после скоро пет стотина година робовања под Турцима.

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је поздравио присутне и рекао да Топлица у својој историји има много значајних и важних датума и да је овај само један од њих.

-Срби су након 423. године окупације Топлице доживели 18. децембар 1878. године као најлепши дан у њиховим животима. Они су дочекали да живе у слободној Србији. За време Турака у тадашњем прокупачком срезу живело је 4.618 Срба, а више од 10 генерација  у Прокупљу није дочекало слободу. Прокупље је ослобођено од Османлијске власти на дан Светог Николе, по старом календару то је био 6. а по новом 18. децембар, истакао је Пауновић.

О историјској важности овог датума за наш град говорио је историчар, виши кустос у Народном музеју Топлице Дарко Жарић. Он је истакао да је за ослобођење Топлице од Турака 1877/78. године погинуло укупно 285 српских војника и официра.

 Ово је био повод да Народни музеј Топлице и Историјски архив Топлице представе  други број „Топличког зборника“, часописа за друштвено-хуманистичке науке.

Поред овог датума, наш град је ове године обележио још један важан датум, а то је стогодишњица Топличког устанка. У оквиру тог значајног датума Историјски архив Топлице  је организовао квиз за децу топличких основних школа. Овом приликом награђени су најбољи. Прво место освојили су ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“, друго су поделили ученици Основне школе „9. Октобар“ и „Дринка Павловић из Куршумлије, а треће је припало ученицима Основне школе „Стојан Новаковић“ из Блаца и  „Топлички хероји“ из Житорађе.

У културно-уметничком делу свечане академије поводом обележавања 140. година ослобођења Прокупља од Турака, учествовали су Иван Стојановић, Влада Дробњак, Милош Гашевић, Марија Окичић, Бисерка Милосављевић, Дејан Јовичић и Предраг Славковић.