Поводом обележавања 24. годишњице одбране СРЈ од НАТО агресије – Дан сећања ”Да се не заборави”, Златан Миљковић начелник Топличког управног округа уручио је ратну заставу Другог пешадијског пука ”Књаз Михајло” Владимиру Лазаревићу, пензионисаном генерал пуковнику Војске Југославије и командант ратног Приштинског корпуса током НАТО бомбардовања.

Миљковић је истакао да Србија никада неће заборавити да на овај дан ода почаст страдалима у тој агресији, али и диви се онима који су својом храброшћу и војним умећем бранили нашу земљу, а једн од њих је генерал Лазаревић.

Легендарном команданту, генералу Лазаревићу уручио сам ратну заставу Другог пешадијског пука “Књаз Михајло” познат под називом Гвоздени пук, јер је он најдостојнији да је понесе. Гвоздени пук се борио у балканским и у Првом светском рату, неустрашиво јуришајући на непријатеље у многим биткама, често и на првој линији фронта и за шест ратних година, од 1912. до 1918, њихова ратна застава постала је најодликованија у српској армији – истакао је Миљковић.

На скупу који је организован у Народном позоришту у Нишу, присуствовали су представници Команде копнене војске Србије, чланови удружења која негују традиције српског народа, представници Града Ниша.


Акција НАТО на СРЈ трајала 78 дана

На данашњи дан пре 24 године почело је НАТО бомбардовање СРЈ у којем је, за 11 недеља, према незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању, које је трајало 78 дана, оштећени су инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Агресија НАТО-а уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову и Метохији, вођених у Рамбујеу и Паризу фебруара и марта 1999.

Бомбардовање СРЈ окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а након тога уследило је повлачење војске и полиције из јужне српске покрајине и улазак међународних војних трупа.

По подацима УНХЦР-а, Косово и Метохију је од доласка мировних снага напустило 230.000 Срба и Рома.