Мома Николић, власник компанија ИГМ Младост и Моницом АД, овогодишњи је добитник престижне Повеље „Цар Лазар“. Ово признање додељује Топлички управни округ у оквиру Светопличког видовданског сабора, који се традиционално одржава 28. јуна у манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља. Свечана церемонија доделе признања одржаће се на Видовдан, у порти манастира са почетком у 10:30, а претходиће јој литургија коју ће вршити митрополит нишки Арсеније.

Златан Миљковић, начелник Топличког округа, истакао је значај Николићевих компанија које послују на територији шест градова и запошљавају око 800 радника.

Начелникм Златан Миљковић објавио добитнике престижних признања

ИГМ Младост је један од највећих и најзначајнијих произвођача грађевинског материјала у региону са традицијом дугом преко 112 година, док се Моницом АД бави прерадом, замрзавањем и сушењем воћа. Николић, дипломирани економиста, прешао је пут од приватног предузетника до власника једног од најуспешнијих пословних система у Србији. Његове компаније важе и за друштвено најодговорније у Србији као највећи донатори друштвеним заједницама широм земље – образложио је Миљковић најзначајније признање у Топлици.

Осим Повеље „Цар Лазар“, Организациони одбор Сабора доделио је и друга признања, повељу „Царица Милица“ добила је доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић из Блаца, запослена на Филозофском факултету у Нишу.

Бојанић Ћирковић је аутор више од 20 научних радова из области српске и компаративне књижевности, са посебним освртом на Топлицу.

Поред монографије о Раду Драинцу проучавала је и мемоарско-атобиграфске записе Топличана у Другом светском рату, а од децембра 2023. спроводи теренска истраживања усмених сведочанстава Топличана о Другом светском рату.

Престижно признање „Југ Богдан“ припало је Душку Арсенијевићу, бившем уреднику и директору ЈП Нишфилм, познатом по свом раду у области поезије и културе.

Арсенијевић је од 2006. до 2008. радио и у Кабинету градоначелника Ниша, а добитник је бројних награда, међу којима су прва награда на Октобарској смотри младих песника и награда Евергрин фестивала за најбољег текстописца Србије.

Његова песма „Сеобе“, коју изводи нишка група Кербер, заузима 43. место на листи најбољих југословенских песама свих времена, а аутор је и познате песме „Човек од меда“.

Награда „Милан Топлица“ за неговање и чување традиционалних вредности и културе припала је Филипу Маслаковићу, док је признање „Косанчић Иван“ додељено Спортском центру у Куршумлији.

На свечаности у Конџељу биће додељене и захвалнице и награде ауторима најбољих радова са литерарног конкурса, који Топлички управни округ традиционално расписује поводом Видовдана.

Видовдански сабор у Конџељу представља посебан тренутак за све награђене, али и за читаву Топлицу, славећи изузетне појединце и организације које доприносе развоју и очувању културних и друштвених вредности.