– Кад год је држава Србија тражила радника Топличанин је био први, кад год је тражила војника Топличанин је био први,  и није се жалио кад је требало бранити Србију, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Прокупљу.

– Ми немамо ни један храбрији народ у Србији од Топличана и нити тако јуначки  крај као што је Топлица која је само давала својој отаџбини а мало тога тражила, и зато данас хоћемо да вратимо Топлици и аутопутевима и новим индустријским зонама, рекао је Вучић приликом отварања нове фабрике тајванске компаније БизЛинк данас у Прокупљу.

– Дали смо 29 милиона динара за изградњу спомен парка „Гвозденом пуку“ и то је мали новац за оно што је Гвоздени пук учинио за Србију јер Топлица нам је у прошлости чувала и бранила слободу и од Бугара и од Арбанаса, истакао је Вучић.

Председник Србије је изразио забринутост због пада наталитета у овом крају и нагласио да се број становника у Топличким општинама преполовио и да је  66. године прошлог века овде живело 135 000 људи а сада 86 000, мање него у  Подујеву. Он је казао да је због тога Влада Србије спремна да максимално помогне овом неразвијеном крају у који треба улагати из више разлога а један од њих је и стратешки, јер се ово  подручје највећим делом наслања на Косово и Метохију.

-Ужасно ми је тешко кад чујем податке о овако драстичном паду наталитета у Топличком округу по којима овде у односу на период после другог светског рата живи 50 000 становника мање, нагласио је Вучић и истакао да ће Србија све учинити да се та слика промени.

– Обезбедићемо све што је потребно да се деца рађају, тражите шта вам је потребно од државе али ко Бога вас молим, ви жене јуначке Топлице рађајте децу, јер ако се настави овај тренд да сваког дана Србија губи 107 људи  за 50 година ми нећемо имати људе, мораћемо да увозимо радну снагу, подвукао је Вучић.

Као приоритет за помоћ овом крају он је навео изградњу аутопута Ниш -Приштина, изградњу нове индустријске зоне у Прокупљу и  оживљавање Куршумлијске Бање.

Нова фабрика БизЛинк која се бави производњом кабловских система намењених апаратима за домаћинство и електричним уређајима у Прокупљу тренутно запошљава 350 радника са тенденцијом да се у наредне две године тај број удвостручи.

– Рекао сам потпредседнику компаније БизЛинк, Кристоферу Волфу да је и то мало. Ми као држава максимално ћемо подржати ваше пословање, али да упослите више од тога, поручио је Вучић.

Вучића је поздравио и председник компаније Феликс Тенг који је рекао да је први пут дошао у Европу пре две године а у Србију пре годину дана и да је одушевљен земљом а пре свега срдачним људима.

Импресиониран сам добрим и повољним амбијентом који је у Србији створила Влада за пословне људе из иностранства, рекао је Тенг и додао да им је овај посао нова шанса и да послове још више прошире и да се приближе купцима у Европи и свету.

Захвалио се председнику Вучићу на помоћи коју су добили од Владе Србије која је створила кључне предуслове да та компанија одлучи да отвару погон у Србији.

Поздрављајући све присутне председник Општине Прокупље Александар Симоновић посебно се захвалио председнику Вучићу на томе што годинама уназад мења Србију набоље у сваком погледу. А као пример навео је стабилизацију финансијске ситуације у земљи и слање јасне поруке свету да је Србија земља у којој је сигурно и пожељно улагати и земља која инвеститорима нуди најбоље услове за пословање у региону.

– Захваљујем се и власницима и менеџерима компаније БизЛинк што су Прокупље препознали као погодно место за инвестирање и запошљавање нових радника као и на жељи да шире производњу у наредним годинама што нам омогућава да запослимо још наших радника, казао је Симоновић.

Он је упутио захвалност и народном посланику Дарку Лакетићу, који је такође данас био присутан на отварању фабрике, и казао да се у Прокупљу много напредовало захваљујући његовом труду, енергији и посвећености коју свакодневно улаже како би Топлица и Прокупље постали боље место за живот.

Председника Вучића је данас поздравило мноштво грађана Прокупља и других топличких општина.