Комисија за доделу Светосавске повеље, коју чине председници општина Топличког округа, директори општинских библиотека, директор прокупачког Дома културе „Радивоје Увалић Бата“ и начелник Топличког округа др Срђан Јордачијевић, одлучила је да овогодишњи лауреати овог престижног признања, које се додељује за значајан допринос у области културе, просвете, здравства и обнове светосавске традиције у Топлици буду Ратко Зечевић, Жикица Јовановић и др Драган Динић, сва тројица из Прокупља.

Ратко Зечевић је ово значајно признање добио на основу предлога Радничког универзитета „Тихомир Станковић“ из Прокупља, Удружења бораца рата од 1990. године, Окружног одбора Савеза потомака ратника Србије 1912 -20. г. и прокупачког Дома културе „Радивоје Увалић Бата“.

У образложењу једног од предлагача да је Ратко Зечевић заслужио да добије ово високо и значајно признање, стоји између осталог и то, да је он до сада у Округу једини добитник златне значке Културно просветне заједнице Србије и златне плакете „Цар Душан“ за 2000. годину и признања „Григорије Божовић“ за изузетне доприносе у култури Србије.

Доктору Драгану Динићу, специјалисти ургентне медицине и директору Опште болнице „Др Алекса Савић“ ово важно признање припало је између осталог и из разлога што он годинама уназад мења лице здравства Топлице.

Поред великог ангажовања да се услови за рад здравственим радницима побољшају, а самим тим и пацијентима помогне у лечењу, за његово име се везује и почетак изградње цркве Св. врача Кузме и Дамјана у кругу Болнице, за коју је добио благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

Најмлађи овогодишњи добитник Светосавске повеље је Жикица Јовановић, аутор десетак филмова, који су промовисали наш град учествујући на домаћим и међународним филмским фестивалима. До сада су његови филмови имали преко 80 номинација и седам награда у свету.

Награде овогодишњим лауратима биће уручене у недељу, 27. јануара 2013. у 16.30 часова у цркви Св. Прокопије.