На иницијативу народног посланика др Дарка Лакетића, у Општини Прокупље данас је одржана 5. седница Одбора за здравље и породицу Народне Скупштине Републике Србије.

Поред народних посланика чланова Одбора, чији је председник др Дарко Лакетић, седници је присуствовао и државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко, начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Александар Симоновић, члан Општинског већа за здравство др Мирјана Миладиновић, директор Опште болнице „ДР Алекса Савић„, др Сњежана Арсић, директор Апотекарске установе Прокупље, Златан Миљковић, као и директори Домова здравља у Прокупљу, Блацу, Куршумлији и Житорађи.

Част ми је и задовољство што ову седницу Одбора за здравље и породицу одржавамо у Прокупљу, у мом граду . Овом приликом се захваљујем Уједињеним нацијама које кроз Програм за развој подржавају овакав облик рада нашег скупштинског одбора, рекао је др Дарко Лакетић, отворивши 5. седницу Одбора за здравље и породицу.

Присутне је овом приликом поздравио и председник Општине Прокупље Александар Симоновић, који је гостима пожелео успешан рад и пријатан боравак у општини Прокупље.

Почаствовани смо да сте баш Прокупље одабрали за одржавање седнице. За мене и моје сараднике, као и за сваког грађанина наше општине ваша посета је велики знак пажње , бриге и интересовања за нашу општину, истакао је председник Симоновић.

Функционисање здравствене службе у Топличком округу била је најважнија тема 5. седнице за здравље и породицу, у оквиру које су разматрани најчешћи проблеми здравствених установа у Топлици. Директорка Опште болнице „Др Алекса Савић“ у Прокупљу, др Сњежана Арсић је присутне упознала са стањем у прокупачкој болници, а као горуће проблеме истакла је недостатак санитетских возила, дијагностичких апарата, а посебно, потребу реконструкције Хируршког операционог блока који је у веома лошем стању.

Општа болница Прокупље покрива четири општине Топличког округа, што значи да обезбеђује здравствене услуге за око 100 хиљада становника. Током 2016. године у овој болници обављено је преко 5000 операција, а оно што је најважније је чињеница да и поред неадекватних услова није било појаве болничких постоперативних инфекција. Чланови Одбора за здравље су пре почетка седнице обишли прокупачку болницу и уверили се у каквом је стању Хируршки операциони блок.

Државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко је овом приликом похвалио рад здравствених установа у Прокупљу, које и поред неадекватних услова и бројних проблема успевају да грађанима пруже квалитетну здравствену заштиту.

У Прокупљу, као и у многим здравственим центрима у Србији има много потешкоћа, као што су недостатак простора, кадрова, дијагностичких апарата, али оно што је најупечатљивије и што захтева хитно решавање је Хируршки блок у Општој болници „Др Алекса Савић“. Потрудићемо се да заједно са руководством Болнице и Одбора за здравље и породицу што пре почнемо да решавамо тај проблем, изјавио је државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко.

Закључак да је приоритет реконструкција хируршког блока у прокупачкој болници подржали су сви чланови Одбора за здравље и породицу. Иницијатор да се седница Одбора одржи у Прокупљу, др Дарко Лакетић је овом приликом истакао да је циљ био управо сагледавање свих проблема који постоје у функционисању здравствених служби, како би сви заједно уложили напор за њихово решавање.

Свакако да је реконструкција хируршког блока Опште болнице у Прокупљу сада приоритет, с обзиром да је болница регионалног типа и да у њој, поред грађана четири општине, гравитирају и грађани Косова и Метохије, истакао је др Лакетић.