На данашњој седници Савета Топличког округа, којој је председавао начелник Златан Миљковић, а присуствовали представници Града Прокупља, општина Куршумлија, Блаце и Житорађа, разговарало се о покретању иницијативе за формирање Удружења градова и општина слива реке Јужне Мораве.

Како је наглашено, након тог удруживања успоставиће се и ближа сарадња између Топличког, Пчињског и Јабланичког округа, који ће сви заједно чинити Удружење градова и општина слива Јужне Мораве. Очекује се да ће овакво удруживање добити материјалну подршку и помоћ Европске уније и Европских фондова у циљу стварања трајне заштите од поплава и других елементарних непогода.

Како је нагласио Златан Миљковић, ова иницијатива покренута је још 2018. године, али до сада није дошло до њене реализације.

Он је рекао да сваке друге године нека временска непогода, поплава или пожар, погоди подручје Топличког округа па би добро дошло овакво удруживање општина ради заштите и већег улагања у изградњу квалитетних и постојаних заштитних бедема.

Према речима члана градског Већа у Прокупљу, Милоша Костића, који је задужен за израду преднацрта удружења, ова иницијатива је већ добила подршку Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и Сталне конференције општина и градова.

Како је истакао, градови и општине у сливу Западне Мораве су формирали слично удружење и захваљујући томе добили значајну материјалну подршку европских фондова за развој.

-Данас смо покренули иницијативу и очекујемо да она буде усвојена на скупштинама свих општина Топличког округа, како би у јануару месецу дошло до свечаног потписивања Уговора о сарадњи општина и градова јужне Мораве, коме ће присуствовати највиши представници Србије, нагласио је Златан Миљковић.

У даљем току седнице, као важна тачка, разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација у Топличком округу када је пандемија корона вируса у питању.

Како је тим поводом рекла директорка Опште болнице „Др Алекса Савић“ у Прокупљу, др Сњежана Арсић, тренутна ситуација у тој болници је стабилна. Према њеним речима на Инфективном одељењу, у тој здравственој установи, од упале плућа тренутно се лече два пацијента, а позитивних на ковид 19 нема.

Како је објаснила, од два оболела од ковида 19, колико их је било до јуче, један је излечен и пуштен кући, а други због погоршаног стања послат на даље лечење у Клиничко болнички центар (КБЦ) у Нишу.

Др Арсић је подвукла да је од почетка епидемије до данас у прокупачкој болници прегледано 2,5 хиљада пацијената, да је од ковида 19 њих 470 лечено у болничким условима, да је због погоршања клиничке слике 37 њих упућено у КБЦ Ниш, као и да их је шест нажалост преминуло.

Коментаришући актуелну епидемиолошку ситуацију на подручју Топличког округа, епидемиолог др Александар Цветановић је ситуацију у Прокупљу оценио као несигурну ка неповољној.

Он је изнео податак да је само током другог пика пандемије највише оболелих од корона вируса било у Прокупљу 251 пацијент, затим у Куршумлији 144, Блацу 61 и Житорађи 37. Према његовим речима, током пандемије, у прокупачком Дому здравља урађено је око 840 рендгенских снимака и 1.900 лабораторијских анализа на ковид 19.

Како је истакао др Цветановић, иако је у Топличком округу ситуација са ковидом 19 повољнија него у другим крајевима Србије, треба бити максимално обазрив јер постоји тенденција „преливања“ инфицираних из веће у мање средине, нарочито сада када су ђаци кренули у школу и око 100.000 српских држављана се вратило са летовања из иностранства. Он је препоручио искључиво ношење заштитних маски и држање дистанце од два метра као најефикаснију меру заштите од ширења епидемије. Такође, рекао је да су јако ризична масовна окупљања и славља, ако је на њима присутно више од 30 људи.

Заменик градоначелника Прокупља, Дејан Тонић, пренео је закључке са данашњег састанка у Градској управи и нагласио да се обрати велика пажња на поштовање мера заштите од ковида 19, које је прописала Влада Србије и републички Кризни штаб. Рекао је да се посебно мора обратити пажња на поштовање радног времена и броја људи у угоститељским објектима у Прокупљу.

Такође је пренео да ће строго бити санкционисани сви власници угоститељских објеката који не поштују радно време и дозвољавају окупљања већег броја људи од прописаног у свом локалу.