Жири за израду спомен-обележја Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“ Првог позива у Прокупљу, чији је председник Александар Симоновић, председник Општине Прокупље, једногласно је усвојио идејно решење академског вајара Чедомира Ристића.

– Драго ми је да смо успели да после толико година почнемо изградњу оваквог  импозантног и достојанственог споменика, јер њихова жртва нема цену за слободу коју су нам донели. Споменик ће урадити Прокупчани, потомци јунака Гвозденог пука и на овај начин им се одужити, рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Gvozdeni puk

Данашњем састанку, на којем је презентован пројекат, присуствовали су начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић, генерал пуковник Миле Јелић, командант Треће бригаде КоВ са сарадницима, заменик председника Општине Мирољуб Пауновић, већница за културу Милица Ерић, представници Цркве, установа културе и ликовни ствараоци.

Споменик ће бити висок пет метара, а процена његове вредности је милион и сто четрдесет хиљада динара. Налазиће се у спомен  парку код Железничке станице, за који је идејно решење дао дипл.инг.арх. Милан Радовановић. С тог места је 7. октобра 1912. године кренуо Гвоздени пук у балканске ратове. Споменик ће бити у облику Карађорђеве звезде са више фигура. Имаће четири рељефа са ликовима пуковника Миливоја Стојановића Брке, Милунке Савић, Флоре Сендс и генерала Транијеа.

Аутор идејног решења за изградњу овог споменика, академски вајар Чедомир Ристић је овом приликом истакао да нема већег задовољства за уметника него да има своје дело за родни град.

Планирано је да свечано отварање споменика буде 12.10.2018. године, када се навршава сто година од датума ослобођења Прокупља у Првом светском рату. На овом састанку договорено је да историчари дају предлоге текста који ће бити исписани на споменику, а представници Војске су истакли да ће у свему овоме и убудуће учествовати и помагати у домену својих могућности.

GP