Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије, СлавицаЂукић Дејновић, данас је свечано у Прокупљу отворила нови објекат Предшколске установе „Невен“. Свечаном отварању нове зграде дечјег вртића „Бамби“, за чију изградњу је Влада издвојила 11 милиона динара, присуствовали су народни посланик из Топлице Дарко Лакетић, председник Општине Прокупље Александар Симоновић са сарадницима и начелник Топличког округа Небојша Вукадиновић.

-Од данас у Прокупљу више неће бити листе чекања за пријем деце у вртић и Предшколску установу. Око осамдесеторо малишана за које није било места у постојећим објектима, сада ће бити примљено у нови објекат који је изграђен заједничким снагама Владе Републике Србије и локалне самоуправе. Општина Прокупље израдила је веома добар пројекат који смо ми у Влади препознали и издвојили средства за његову реализацију, казала је министарка Ђукић Дејановић.

Она је овом приликом истакла да ће након изградње уследити опремање новоизграђеног објекта, а ту обавезу преузела је компанија ЛЕОНИ.

-Овде имате једну веома друштвено одговорну фирму која ће опремити овај објекат и то је модел по којем треба да радимо. Дакле, соптвеним средствима, средствима државе и социјално одговорних привредних субјеката. Сви заједно морамо учествовати да би нам пронаталитетна политика била стимулативна и да се мајке Топличког краја све више одлучују за рађање, како би нас било све више, истакла је министарка.

Говорећи о плановима републичке владе за развој овог дела Србије, министарка Ђукић Дејановић је рекла да су унутрашње и спољне миграције цивилизацијска реалност али да Влада Србије чини све да то заустави.

-Трудимо се да обезбедимо што боље услове за одрастање деце, образовање, за лечење, запошљавање и све друге сегменте живота који ће олакшати живот становништву и задржати младе људе да остану у свом родном крају, прецизирала је министарка.

-Оно што је најбитније, то је да у наредном периоду морамо више пажње посветити образовању. У Топличком крају, из којег ћу понети лепе утиске и информације, нажалост бележи податак, да је овде у само две последње године евидентирано 35 малолетничких порођаја. То говори о томе да су нам знања о репродуктивном здрављу на нешто нижем нивоу. Морамо се више посветити образовању, заједништву у материјалним инвестицијама у циљу постизања заједничких циљева. Повећање наталитета је један од приоритетних циљева наше Владе, казала је министарка и свим грађанима Топлице честитала новогодишње и божићне празнике и пожелела да се у овом крају што више чује плач новорођених беба.

Председник Општине Прокупље, Александар Симоновић се овом приликом захвалио Влади Србије на подршци и средствима које је издвојила да како је рекао „ имамо нови објекат који ће испунити дечија радост и смех“.

-Локална самоуправa настоји да унапреди популациону политику и у том смислу издваја значајна средства из буџета. Годишње издвајамо 13 милиона динара за социјална давања и помоћ деци и самохраним родитељима. Трудићемо се да у складу са финансијским могућностима убудуће издвојимо још више новца за подстицај родитељства, боље услове у вртићима и социјална давања за децу без родитељског старања, казао је председник Симоновић.

Министарку и руководство Општине деца из вртића „Бамби“ дочекала су раздрагано маштовитим и садржајним програмом који је одушевио госте.
Пре посете вртићу председник Општине Александар Симоновић, председник Скупштине општине Прокупље Дејан Лазић, као и народни посланик Дарко Лакетић и начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић са министарком без портфеља задужену за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије Славицом Ђукић Дејановић имали су састанак у згради Општине Прокупље на коме су разговарали о будућим плановима и наставку сарадње.