Свечанана академија поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка, одржана је синоћ у новој згради Дома културе у Прокупљу.

Свечаности којом је започела централна прослава ове велике и значајне манифестације, присуствовао је амбасадор  Краљевине Мароко, народни посланици, начелници управних округа, председници општина, представници Војске Србије, представници Српске православне цркве и грађани.

-Широм  Топличког и Јабланичког округа ових дана се низом манифестација обележава стогодишњица Топличког устанка. Сећајући се тих догађаја, поново смо се надахнули поносом на јунаштво и храброст наших предака, који су тада потврдили свој патриотизам, слободољубље и као припадници бројчано малог народа, уписали се се у књигу вечитих страдалника у борби за праведнији и бољи свет. Са изузетним поштовањем поклањамо се сенима жртава јединог устанка у тада поробљеној Европи.Обележавајући стогодишњицу устанка на овако величанствен начин, не само Топлица већ и цела Србија показује да не заборавља и да поштује своју славну прошлост.  Тиме показујемо да смо достојни својих предака и најсветлијих примера из  сопствене историје, рекао је у поздравном говору председник Општине Прокупље Александар Симоновић .

На дане који су подарили наду и светло поробљеној Европи, подсетила је доктор историјских наука Божица Младеновић.

-У Топличком устанку историјску улогу имали су „обични, мали људи“, који су постали историјске личности  потпуно несвесно, вођени идеалима слободе  и спремни да жртвују свој живот  да би њихови потомци живели живот достојан човека, а то је значило живети  у слободној и независној држави. Устанак је првенствено био одговор на тадашње прилике, на насиље окупационих власти.  Кап која је прелила био је покушај бугарске регрутације Срба у бугарску војску…. . Чувајмо сећање на Топлички устанак, јединствен и херојски  догађај. Учинимо малу жртву у односу на  њихову велику, зато што су били храбри, зато што су били јаки, зато што нису одустајали, казала је у свом излагању Божица Младеновић.

У програму свечане академије учествовао је  Војни ансамбл „Бинички“ на челу са диригентом Игором Митровићем, уметнице Данка Стојиљковић и Даница Крстић, глумци и рецитатори Срђан Живковић, Предраг Славковић, Мирослав Јовић, Дејан Дедић, Предраг Котур и Данило Петровић. Публика је имала прилику да ужива у српским песмама: „Ово је Србија“, „Прелетеше птице ластавице“, „Играле се делије“, „Марш на Дрину“,стиховима „Плаве гробнице“,  док су глумци верно дочарали лик Косте Војиновића и Косте Пећанца.