Свечана Светосавска академија, коју традиционално 27. јануара на Савин дан, организује Топлички управни округ и установе културе и ове године започела је Светосавском химном, коју је извео дечији хор прокупачког Дома културе „Сањалице“.

Свечаност је организована у Народном музеју Топлице и окупила је велики број прокупчана, представнике свих топличких општина, цркве, војске, здравствених и установа културе, као и ученике и наставнике школа.

Изузетно значајно и престижно признање, Светосавску повељу, коју додељује Топлички управни округ, ове године добили су музејски саветник, историчар у Народном музеју Топлице Петко Марјановић и Дом здравља у Блацу. Они су, како стоји у образложењу, били на путу који је утемељио Свети Сава, јер су су дали максималан допринос и показали пожртвованост на сваком радном задатку, али и ван њега. Својим личним примером, залагањем и несебичношћу помагали су другима и на тај начин унапредили заједницу у којој живимо.

Прошла 2016, година у свету и Европи биће запамћена по егзодусу народа, који су прошли и пролазе кроз Србију, на путу који за њих представља спас, сигурност и жељу за мирним и бољим животом. Ми смо разумели њихове патње, јер је и српски народ у блиској прошлости прошао кроз тај пакао. Пружили смо им на трен оазу мира у којој су могли да прикупе снагу и наставе даље свој пут. Показали смо стрпљење и поштовање према другима, без обзира на то што се разликују по националности, језику, боји коже и верском опредељењу. Хуманост и човечност, брига према људима и људским вредностима, пружање адекватне помоћи јесте наша врлина, рекао је између осталог на Светосавској академији начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић.

Добитници Светосавске повеље су изразили велико задовољство што је баш њима припала ова награда и поручили да ће и убудуће наставити да раде као и до сада и да ће им награда бити само подстрек да тако наставе.

Петко Марјановић је као дугогодишњи професор историје радио у свим прокупачким средњим школама. По запослењу у музеју радио је на бројним збиркама, излагању, презентовању и публиковању историјске грађе. Обавио је рекогносцирање на територији општине Куршумлија и села на левој и десној обали Топлице у општини Прокупље. О резултатима његовог рада сведоче објављене књиге, каталози, стручни радови, изложбе, сталне поставке и Спомен собе. Он је у Народном музеју Топлице руководилац збирки „Топлички устанак 1917.“ и „НОБ“.

Добитник друге Светосавске повеље, Дом здравља у Блацу, издвојио се по томе што је међу првим установама у Србији успешно увео Интегрисани здравствени информациони систем, чиме је унапредио и побољшао процес рада у својој установи. Овај Дом здравља пружа услуге примарне здравствене заштите становништву у руралном подручју, које је брдско-планинске конфигурације и велике разуђености. Забележио је и значајне резултате на побољшању просторних услова рада, обнављању медицинске опреме и возног парка, упркос тешкој материјалној ситуацији у друштву.