За само две године од кад постоји у Прокупљу, Топличка академија струковних студија постала је престижна високошколска институција која привлачи све већи број студената. Поводом обележавања важног датума за ову установу, на свечаности која је приређена присуствовали су представници академија струковних студија у Србији, представници локалних самоуправа, Топличког округа, образовних установа, инстутуција, професори и студенти.

Топличка академија струковних студија настала је спајањем две високошколске установе са дугом традицијом, Одсека за пословне студије у Блацу и Одсек за пољопривредно-прехрамбене студије у Прокупљу, а одмах након формирања Академије основан је и Одсек за Медицинске студије.

Кроз своје програме Академија инспирише студенте да размишљају критички, истражују нове идеје, доприносе друштвеним променама. Њен утицај се не може мерити само дипломама које се додељују, већ дубином и ширином доприноса нашем друштву. Високо образовање у Топличком округу није само привилегија, већ је и право сваког појединца. Ово није само инвестиција у будућност, већ и кључ за решавање изазова са којим се суочавамо. Сваки студент који прође кроз ове учионице носи са собом не само знање већ и одговорност према заједници. Посебне заслуге за оснвање Топличке академије има народни посланик из Прокупља Дарко Лакетић, који је много времена и енергије уложио у рад и развој Академије и заслужан је за оснивање новог одсека, Одсека за медицинске студије, који ове године уписује дупло више студената него претходне и за који влада велико интересовање – рекао је обраћајући се окупљеним званицама Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа.

Наглашава да кроз академске и ванакадемске активности студенти Топличке академије доприносе развоју културе, економије и читавог друштва у целини.

Присутне је поздравио и председник Топличке академије струковних студија Звонко Златановић.

Пре две године одлуком Владе Србије, 11. маја. 2022. године, основана је Топличка академија струковних студија. Поносни смо на све генерације студената који су прошли кроз наше учионице и амфитеатар, који су им омогућили да остваре своје професионалне снове. Данас, више него икада, суочавамо се са изазовима који захтевају иновативне и мултидисциплинарне приступе стицању знања. Овом приликом обећавам да ћемо наставити да улажемо у развој наше Академије, да оснажујемо људске и материјалне ресурсе и да нашим студентима пружамо квалитетно образовање, што ће им омогућити да постану добри стручњаци у својим областима – рекао је између осталог Златановић.

Ове године Топличка академија уписује 400 студената на буџету, а очекује се и акредитација новог студијског програма на Одсеку за медицинске студије, струковни физиотерапеут.

Поводом обележавања двогодишњице рада и оснивања, Топличка академија струковних студија доделила је захвалнице заслужним појединција и фирмама које су подржале њен рад и допринеле успеху, а поред најбољим судентима Александри Петковић, Мартини Коцић и Моники Димов, захвалнице су добили и Маријана Дукић Мијатовић државни секретар Министарства просвете, доц.др Дарко Лакетић, народни посланик, Мирослав Антовић, градоначелник Прокупља, Данијела Пецарски, председница Академије струковних студија у Београду, начелник Топличког округа Златан Миљковић, председник Општине Блаце Иван Бургић, Здравствени центар Топлица у Прокупљу, Факултет медицинских наука у Крагујевцу, проф.др. Милан Стефановић, АД Планинка Куршумлија, Млекара Милк Хауц Ниш и Пекара Бранковић у Нишу.