Канцеларија за европске интеграције Владе Србије и Министарство за регионални развој и јавне радове Бугарске у Прокуљу су организовали семинар на тему „Топлички округ као нови члан прекограничне породице ИПА, Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија 2014-2020“. Семинару су присуствовали помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Санда Шимић, шеф заједничког секретеријата Министарства за регионални развој и јавне радове Бугарске Стојан Канатов, председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, као и представници јавног, привредног, друштвеног и културног живота свих општина Топличког управног округа.

Поздрављајући све присутне учеснике семинара, председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић се захвалио Канцеларији за европске интеграције Владе Србије, Министарству за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, Комисији за спровођење добросуседске сарадње Бугарска – Србија, Регионалној привредној комори Ниш и свима онима који су препознали значај укључивања Топличког округа у прекограничну сарадњу.

– Општина Прокупље, заједно са другим општинама Топличког управног округа, у задњих годину дана предузела је низ мера и активности да уђе у Програм прекограничне сарадње и ИПА програм Бугарска – Србија 2014-2020. Захваљујући помоћи и разумевању Министарства привреде, Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и бугарског Министарства за регионални развој и јавне радове, успело се да сада и општине Топличког управног округа уђу у пројекат прекограничне сарадње, рекао је Пауновић и нагласио да је изузетно велики значај што се и овај део Србије укључио у пројекат прекограничне сарадње.

Топлички округ нови члан прекограничне породице Топлички округ нови члан прекограничне породице  

По његовим речима, сада су створене могућности да се реализују идеје, оспособе кадрови за аплицирање и других, озбиљнијих пројекате који су пред нама. Он је подвукао да је један од циљева овог Програма и тај да се помогне Србији у припремама за чланство у ЕУ.

О циљевима, приоритетима, механизмима за прикупљање и оцењивање предлога пројеката, као и буџету говорила је Санда Шимић.

– Од 2004. до 2014. године на 35 јавних позива било је пријављено 3.598 пројеката. На укупан број пријављених пројеката уговорено је 816 у укупној вредности 91.037.587 евра. Ове пројекте подносиле су здравствене, културне, образовне и научне институције, локалне самоуправе, јавна предузећа, спортска удружења, привредне коморе и други субјекти. У периоду од 2014. до 2020. године, за реализацију многих пројеката у Србији Европска унија, по програму ИПА, планира да уложи 130 милиона евра, изјавила је она и додала да општине Топличког управног округа (Прокупље, Блаце, Житорађа и Куршумлија), када је у питању југ Србије, до сада нису биле укључене у пројекат прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Топлички округ нови члан прекограничне породице  Топлички округ нови члан прекограничне породице

Она је посебно подвукла да је сада на локалним самоуправама да што више направе пројеката од значаја за побољшање живота и рада становништва и да конкуришу код надлежних установа како би се ти пројекти и реализовали.

Све локалне самоуправе и субјекти који желе да аплицирају по програмима прекограничне сарадње добиће упутства како и на који начин да приступе изради пројеката, које све услове морају да испуне и где да аплицирају са тим пројектима.

– Јачање територијалног јединства пограничног региона Бугарске и Србије, одрживост развоја кроз економску и социјалну сарадњу и сарадњу у области заштите животне средине дуж административне границе је један од стратешких циљева прекограничне сарадње, закључила је помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Санда Шимић.

О Програму прекограничне сарадње у оквиру инструмената за претприступну помоћ ИПА Бугарска – Србија 2014-2020. говорила је Кристина Ашковић, запослена у Канцеларији за европске интеграције Владе Србије.

Преузето са сајта www.prokuplje.org.rs