У склопу обележавања Светопличког видовданског сабора, Топлички управни округ расписао је конкурс за доделу престижних видовданских признања која носе имена славних српских косовских јунака „Цара Лазара“, „Царице Милице“, „Југ Богдана“, „Милана Топлице“ и „Косанчић Ивана“. На конкурсу се могу пријавити заслужни појединци, установе и предузећа у Топлици који су својим стваралаштвом и достигнућима у свим друштвеним областима дали допринос афирмацији Топличког округа, а предлози са биографијом кандидата могу се доставити до 17. јуна.

Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа позива све заинтересоване да доставе предлоге са биографијама које се могу послати на адресу Топлички управни округ, Улица Таткова бр. 2, 18400 Прокупље, са назнаком „За Организациони одбор за одржавање Светопличког видовданског сабора“, или путем мејла toplickiokrug@toplicki.okrug.gov.rs.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић

Признања која носе називе по косовским јунацима као што су „Цар Лазар“, „Царица Милица“, „Југ Богдан“, „Милан Топлица“ и „Косанчић Иван“, представљају велику част, а биће додељена људима који су се својим радом истакли и допринели развоју наше друштвене заједнице и чине да се за Топлицу надалеко чује. Сабор се традиционално одржава у порти манастира Светих архангела Гаврила и Михаила у Конџељу, који је реплика косовске Грачанице и једно је од најлепших црквених здања у овом делу Србије. Са својим архитектонским лепотама и духовном значајношћу, манастир је постао централно место окупљања и чувања традиције – рекао је Миљковић.

Видовданска признања носе посебну симболику и важност, јер су везана за историјске личности и догађаје из српске прошлости и не само да одају почаст славним јунацима, већ и подстичу савремене ствараоце и људе да својим радом у различитим областима допринесу очувању и развоју живота у Топлици.

Миљковић подсећа да се Сабор у Конџељу одржава на Видовдан 28. јуна када ће и бити додељене награде у различитим областима, као признање за допринос друштвеном, културном, научном и економском развоју Топличког округа, а поред свечане доделе признања планиран је и богат културно-уметнички програм који ће укључивати наступе локалних фолклорних ансамбала, рецитале, изложбе и друге садржаје.

Расписан и литерарни конкурс за основце топличких школа

Упоредо са конкурсом за доделу видовданских признања, Топлички управни округ расписао је и литерарни конкурс за старије основце, од петог до осмог разреда, са територије Прокупља, Куршумлије, Блаца и Житорађе. Заинтересовани радове могу послати до 17. јуна, а проглашење најбољих је планирано у оквиру програма обележавања Видовдана.

О најбољим радовима на 7 задатих тема: „Шта је Топличанима Видовдан „, „Мој завичај„, „Топлица слободарски крај„, „Људи од гвожђа и Гвоздени пук„, „Ако чувамо реке и шуме сачували смо себе„, „Ој Топлицо, међу планинама!“ и „Овде је моје небо“ одлучиваће стручни жири у оквиру Организационог одбора сабора у Конџељу.

Топлички управни округ позива све школе у Топлици да предложе кандидате за ово престижно признање и тиме помогну у очувању и промоцији вредности које су од изузетног значаја за локалну заједницу.

И овај конкурс се завршава 17. јуна, а све пријаве и предлоге за доделу признања слати на адресу Топлички управни округ – за Организациони одбор за обележавање Светопличког видовданског сабора 2024. године, Никодија Стојановића Татка бр. 2, 18400 Прокупље.