Традиционални Видовдански сабор одржан је данас у Конџељу код Прокупља, где су у организацији Топличког управоног округа заслужним појединцима додељене Видовданске повеље и признања, уз пригодан културно-забавни програм. Најпрестижније признање, повеља „Цар Лазар“ уручена је Моми Николићу, власнику „Група Моником“, повеља „Царица Милица“ доц. др Мирјани Бојанић Ћирковић, „Југ Богдан“ Душку Арсенијевићу, повеља “Косанчић Иван” уручена је Спортском центару у Куршумлији и Филипу Маслаковићу припала је повеља, „Косанчић Иван“.

Свечаној додели признања уз пригодан културно-забавни програм претходила је литургија у манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила коју је служио архиепископ нишки Арсеније.

Данас на Видовдан окупили смо се на овом светом месту да сви заједно одамо признање људима, који су својим делима, оставили неизбрисив траг у нашој заједници. Сећање на јунаке Косовске битке, кнеза Лазара, Милоша Обилића, Топлицу Милана и Ивана Косанчића, носи у себи тежину и снагу наше историје, али и надахнуће за будућност.Као што су наши преци, пре више од шест векова, стајали на пољу Косову, свесни да бране част, веру и слободу, тако и ми данс стојимо овде да одамо признање, онима, који својим делима чувају и унапређују нашу заједницу. Наш задатак јесте да чувамо хероје прошлости, али и да препознајемо и славимо хероје садашњости – нагласио је Златан Миљковић, начелник Топличког округа.

Архиепископ нишки Арсеније је истакао важност обележавања Видовдана у Конџељу.

Престижна признања уручио начелник Топличког округа Златан Миљковић

Видовдан је празник српског страдања, али и празник живота. Славећи Видовдан, славећи Кнеза Лазара и све те косовске мученике, славимо победу живота над смрћу. Иако историчари, Косовски бој и косовску голготу сматрају нашим поразом, он је за нас несумњива победа. Победа зато што је мотив и циљ Кнеза Лазара и његове војске било Царство небеско, а не спашавање државе или било чега земаљског и пролазног – рекао је архиепископ нишки Арсеније.

Пропратни део програма припремиле су прокупачке установе културе, а у њему су учествовали Црквени хор Свети Прокопије, хармоникаши Василије Ђорђевић и Немања Радосављевић, као и фолкорни ансамбл „Драинац“ из Блаца.

Културно-забавни програм у Кондџељу

Снежана Теодоропулос из Блаца је говорила своју песму „Грачаница“, а прокупачки глумци су извели рецитал по мотивима драма Милована Витезовића о Косовском боју.


Награде за најбоље радове на литерарном конкурсу

По раније расписаном конкурсу за Видовдан, награђени су најбољи ученици на литерарном конкурсу поводом.

Најбоље радове на 7 задатих тема: „Шта је Топличанима Видовдан „, „Мој завичај“, „Топлица слободарски крај“, „Људи од гвожђа и Гвоздени пук“, „Ако чувамо реке и шуме сачували смо себе“, „Ој Топлицо, међу планинама!“ и „Овде је моје небо“ написале су ученице шестог разреда Неда Китановић, Јања Филиповић и Петра Соколовић.

Део овогодишњег обележавања Видовдана била је и промоција часописа Топлички венац, који су читалачкој публици представили, главни и одговорни уредник Драган Огњановић и историчар кустос у Народном музеју Топлице, Маја Димић.