Дана 28.09.2018. године  у  Свечаној сали Општине Прокупље, начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић сазвао је састанак свих јавних институција коме су присуствовали представници Полицијске управе у Прокупљу, представници општина са подручја Топличког округа, представници релевантних субјеката у локалној заједници (ЦзЦР, ОЈТ, суд, школе, предшколске установе, представници верских и мањинских заједница идр.) у циљу оснивања Локалних савета за безбедност.

Начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић  изјавио је да је неопходна превенција и едукација у циљу подизања нивоа безбедности грађана и њихове имовине па је потребно формирање наведених савета и саветодавних тела.

Присутнима је кроз презентацију представљена важност формирања локалних савета за безбедност, начин формирања, основне улоге и циљ формирања и постојања савета.

Презентацију са смерницама за формирањем Савета за безбедност  испред Полицијске управе у Прокупљу, одржала је Валентина Радић, официр Одељења полиције.

Савети морају да раде на нивоу партнерства.Заједничким деловањем припадника полиције, правосудних органа, локалних заједница, Центра за социјални рад, здравствених установа, удружења и других субјеката може се постићи основни циљ, а то је превенција у сузбијању разних облика угрожавања безбедности.

Локалне самоуправе у наредном периоду треба да направе стратегију и програме рада локалних савета за безбедност, навела је Валентина Радић.Посебно је истакла, да су кључни индикатори безбедности у заједници заштита људи и имовине, јавни и комунални ред, спречавање дискриминације, животне средине и безбедности саобраћаја.

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић изјавио је да ће локална самоуправа, заједно са многим јавним установама, узети активно учешће у формирању комисија и савета.