Поводом Светог Саве синоћ је у Народном музеју Топлице одржана  Светосавска академија у организацији Топличког управног округа и Црквене општине Прокупље. Након тога начелник Топличког управног округа Братислав Јовановић  уручио је Повеље Светог Саве брацтву манастира Свети Никола, археологу и директору Народног музеја Топлице Јулки Кузмановић Цветковић и  директору Средње теничке школе “15. мај” Миодрагу Ђуровићу. Светосавске благодарнице уручене су  новинарки Вечерњих новости Драгани Зечевић, хуманитарном раднику Грку Неофитосу Киорцидису и Рукометном клубу „Житорађа“ из Житорађе

– Трудили смо се да Светосавске награде дођу у праве руке, односно људима који су дали свој допринос у култури, просвети, вери и хуманитарном раду. Имали смо циљ да избегнемо свако мешање политике и сматрам да смо у томе и успели – рекао је начелник Топличког управног округа Братислав Јовановић, додајући да ће у сарадњи са свештенством прокупачке цркве до краја године бити урађен правилник, који ће јасно дати смернице за избор будућих лауреата.

Примајући Светосавску повељу јерођакон Роман из манастира Свети Никола код Куршумлије захвалио се на указаној части изражавајући жељу да звона овог манастира окупе што више људи под окриље мајке цркве и да овај манастир као и много векова уназад буде бранитељ православља

Лауреат Јулка Кузмановић Цветковић рекла је да је због значаја коју  Повеља има, није лако прихватити, као што је није лако ни заслужити. Иначе, иза Јулке Кузмановић Цветковић стоји 34- годишњи рад у археологији и промовисање целе Топлице кроз ту област. Велики број младих археолога и садашњих студената свој рад је започињао под њеним будним оком.

Директор Средње Техичке школе “15. мај” у Прокупљу дипл. електроинжењер Миодраг Ђуровић рекао је да Светосавска повеља велика част али и обавеза, поготово у просвети. – Толико је потребно урадити у просвети, да би наша будућа поколења усмерили на прави пут. Тај пут је утро Свети Сава а сваки просветни радник мора да корача тим путем – рекао је он.

Новинар Вечерњих  новости Драгана Зечевић, добитник Благодарнице Светог Саве, рекла је да је ово признање велики подстрек за даљи рад. – Ово признање намењујем свим мојим колегама новинарима, који се радећи ни мало лак посао труде да помогну људима и својим пером живот на овом простору учине бољим – поручила је Зечевић. <п>У име  Грка Неофитосу Киорцидису Благодарницу Светог Саве примио је Жарко Нешовић, који је пренео захвалност овог хуманог човека на признању. Ово је само наставак вековног пријатељства српског и грчког народа и преносим жељу и обећање Киорцидиса да ће се овакве хуманитарне акције наставити.

Пре уручења награда беседу о Светом Сави говорио је вероучитељ Данијел Јовановић,  који се најпре уочи Савиндана запитао да ли је православни српски народ још увек достојан таквог свеца, није ли се потпуно оглушио о његове савете и није ли се сасвим одродио.

– И сваке године изнова морамо да се упитамо моли ли се Свети Сава за нас пред престолом Бога живога и помиње ли нас још – запитао се Јовановић. Јовановић је беседио да се постојање, усуд и живот народа толико стопио са нашом личношћу да је без његове заштите и покровитељства постао готово немогућ даљи развој. За њега се не везују типичне светачке легенде, него и први митови стварања. Стефану Дечанском је он „утеха и укрепљење“, краљ Милутин све своје победе приписује мистичној заштити Савиној, цар Душан своју силу види у томе што је Савине крви, Саву препознајемо у кнезу Лазару и Карађорђу, у Танаску Рајићу и Стевану Синђелићу… Свети Сава има немерљив утицај и на личности из новијих времена. У част Светог Саве на свечаној академији певао је  црквени хор  „Свети Прокопије“ а млади глумци и рецитатори говорили су стихове и познате легенде о првом српском просветитељу.

Вест преузета са сајта www.toplickevesti.com

Аутор вести Нина Ђорђевић