Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић са сарадницима, посетио је данас Општину Прокупље где се састао са руководством општине и Топличког управног округа.

Ђурић је истакао да је циљ ове посете да се упозна са актуелном ситуацијом у Прокупљу и Топлици.

– У склопу укупних приоритета Владе Србије, Прокупље и Топлицу, који се налазе у непосредној близини Косова и Метохије, настојимо да у економском и политичком смислу што више повежемо са Београдом. Неопходно је да се створе политички предуслови за економски опоравак који је преко потребан да би се зауставили негативни демографски и миграциони трендови у овом крају. Знамо да ово подручје напушта велики број људи као и колико је овај крај важан, тако да не можемо само да седимо и чекамо. Због тога морамо да дођемо на лицу места и упознамо се са проблемима које треба решавати. Положај Топлице је од националног интереса и због тога ћу настојати да помогнем у решавању одређених проблема, поручио је Ђурић и додао да Топлица за њега има изузетан значај због своје историје, а за Србију због изузетно важног положаја.

Према његовим речима он је Прокупље посетио у склопу напора Владе Србије да се одржи темпо развоја југа Србије.

– Циљ Владе Србије је да Прокупље не буде далеко од Београда и да се заустави исељавање из ових крајева. Прокупље и Топлица морају да имају подједнаке шансе за развој из разлога што су то заслужили много више него други који имају више, рекао је Ђурић и подвукао да се у разговору са руководством локалне самоуправе желео упознати са динамиком спровођења задатака који су договорени са представницима Владе Србије, који су недавно боравили у Топлици.

Говорећи о протесној ноти коју су приштинске власти упутиле ЕУ због његовог боравка у Косовској Митровици он је истакао да то само говори о онима који шаљу такве ноте.

– Приштинска нота је музика за моје уши. Кад год се неко супростави слободи кретања и основним људским правима он руши кредибилитет и политичку позицију код међународне заједнице којој шаље протесну ноту. Уместо протесних нота боље би било да свирају ноте мира, ноте нормализације и слободе кретања, истиче Ђурић и наглашава да му није јасно како нешто што није држава може било коме да шаље било какве протесне ноте.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић овом приликом истакао је да је ова посета још један доказ да Влада Србије брине о овом делу наше земље.

– Са директором Владине Канцеларије за Косово и Метохију и његовим сарадницима имали смо отворене разговоре у којима смо изнели проблеме са којима се суочавамо. Наш главни циљ је да Прокупље што пре буде боље и привлачније место за потенцијалне инвеститоре, који би изградњом производних капацитета отворили нова радна места и запослили што више људи, рекао је Симоновић истакавши да је то један од најбољих начина да млади остану да живе овде.