Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да Влада у наредном периоду планира више да улаже у југ Србије како би се поправило стање у градским буџетима и смањила веома висока стопа незапослености у том делу земље.

 

Вучић је првог дана рада Владе у Нишу најавио да ће у наредних седам дана, колико ће Влада заседати у том граду, бити потписан уговор са фабриком каблова за аутомобиле „Леони“, који ће омогућити отварање нових 2.200 радних места.

Компанија „Астер текстил“ већ има 250 радника, а запослиће 400 до 500 нових, док ће „Јура“ отворити 1.000 нових радних места, навео је он и додао да фабрика турског инвеститора „Теклас Аутомотив“ у Владичином Хану узима другу халу.

Премијер је на почетку састанка са начелницима пет округа, градоначелницима и председницима свих општина Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког и Пчињског округа, подсетио на то да су у току и радови на јужном краку Коридора 10.

Он је навео да се ради на преосталих 28,5 километара у Грделичкој клисури, тако да преостаје још непуних 10 километара Левосоје–Српска Кућа, који ће бити завршени у кратком временском периоду.

Према његовим речима, Влада је издвојила и додатне две милијарде динара за различите потребе на југу Србије.

Влада је ова средства наменила за уређење централних градских средина, нарочито старог језгра Врања, центра Ниша и Лесковца, а уколико постоји потреба новац ће бити преусмерен и Пироту и Прокупљу, објаснио је Вучић.

Ова средства, како је прецизирао, требало би да буду исплаћена најкасније до краја јануара 2017. године, при чему би две трећине биле исплаћене у овој, а остатак следеће године.

Вучић је најавио да ће Влада размотрити и шта може да уради од новца Министарства трговине, туризма и телекомуникација за Бујановачку, Врањску, Звоначку и Куршумлијску бању, која има 16.000 метара квадратних хотелског простора, као и за Луковску и Пролом бању.