Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас приликом обиласка Прокупља да Влада има озбиљне планове за развој Топличког округа, истакавши да је већ упућен позив турским инвеститорима да улажу у тај део Србије.

ФОТО: Премијер Вучић у обиласку Прокупља

Посета вртићу “Бајка”

… пекари “Паша”

… и Дому културе

Вучић је у том граду посетио новоизграђени вртић “Бајка”, пекару “Паша”, која је приватно власништво Зорана Младеновића, и отворио реновирани Дом културе.

Дошли смо у Прокупље зато што је ова општина седиште Топличког округа и имамо велике планове за све четири општине овог краја – Прокупље, Куршумлију, Блаце и Житорађу, објаснио је он.

Влада Србије је, како је прецизирао, уложила 40 милиона динара у поменути вртић, у Основну школу „Ратко Павловић Ћићко“ седам милиона, 14 милиона у Средњу пољопривредну школу и два милиона динара у Дом за негу старих.

Према његовим речима, ти објекти значе виши животни стандард и другачији однос према људима.

Намера Владе јесте да преко Топлице иде аутопут, од Ниша до Приштине и Драча, који ће донети просперитет за Топлички округ, а Нишу омогућити да постане центар и раскрсница путева, навео је премијер.

Вучић је навео да укупна вредност радова износи између 600 и 700 милиона евра, додавши да је Србија спремна на то да делимично учествује у њиховом финансирању, уз напомену да се очекује од ЕУ да саопшти колико ће моћи да финансијски допринесе реализацији овог пројекта.

Србија је добро урадила досадашњи део посла, оценио је он и објаснио да се очекује студија изводљивости од Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

Вучић је, када је реч о бирократским процедурама које морају да буду завршене, рекао да је Србија значајно испред приштинске стране.

Држава ће свакако градити аутопут кроз Топлички регион јер ће то веома утицати на развој тог краја, будући да инвеститоре највише занима близина аутопута, указао је премијер.

Такође, како је оценио, ова саобраћајница ће много значити и за Прокупље и Куршумлију, с обзиром на то да прелази преко њихових територија, али и за Житорађе и Блаце.

Има пуно општина које хоћемо да развијамо, попут Прокупља које би требало да формира индустријску зону, чије ће опремање Влада такође помоћи, навео је он.

Влада је спремна да учествује у бројним инфраструктурним радовима како би привукла већи број инвеститора, поручио је Вучић, објаснивши да нам је за улагања потребно и отварање нових радних места, јер то значи и више новца од пореза.

Премијер је пренео да је турским инвеститорима саветовао да улажу у Житорађу, а постоје и озбиљни планови за Куршумлију, с обзиром на то да ће бити пружена помоћ Куршумлијској бањи, која има 16.000 квадрата покривеног простора.

Према његовим речима, неопходно је на неки начин повезати Пролом, Луковску и Куршумлијску бању, што би довело да повећања броја туриста.