Због опасности ширења заразне болести Covid-19, Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести предложио је нове мере за сузбијање епидемије које ће важити од сутра, 22. марта од 6 часова ујутру, по којима остају затворени угоститељски објекти, кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови као и тржни центри. Сви објекти профдаје хране и установе културе попут биоскопа, позоришта, галерија и библиотека могу да раде до 21 час, сви остали објекти до 20 часова под одређеним условима.

Сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум 9 квадратних метара по особи или посетиоцу.

Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи. Ово значи да уколико продавница или на пример фризерски салон има 90 квадратних метара, унутар тог објекта може боравити истовремено највише 10 особа. Исто правило се примењује на теретане, унутар фитнес центар од 160 квадратних метара не сме боравити више од 10 особа. У број присутних особа у објекту улазе и запослени фризер, продавац, фитнес инструктор – каже се између осталог у изменама и допунама Наредбе коју је потписао министар здравља Златибор Лончар.

Влада Србије напомиње да ће од сутра ујутру бити појачан инспекцијски надзор поштовања управо ове мере поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту.

Битна напомена је да је угоститељским објектима дозвољена шалтерска продаја хране и пића, као и да се достава може вршити 24 сата дневно. Хотелски ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.

Влада Републике Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.  Све мере се уводе ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

Вакцинација против заразне болести Covid-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.