У Дому културе у Прокупљу одржан је комеморативни скуп поводом обележавања 25. годишњице од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Манифестација, коју је организовао Топлички управни округ, окупила је чланове породица палих бораца, представнике Града Прокупља и општина Топличког округа, као и бројне грађане.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић истакао је значај догађаја наглашавајући да је Топлица увек била дом највећих јунака, од средњовековних витезова до храбрих Топличана који су 1999. године положили животе за Србију.

Подсећајући на тај трагичан период, Миљковић је нагласио храброст и жртву тих људи те апеловао на очување успомене на њих.

Наши Топличани убијани су подло, мучки, не ретко уз најциничније образложење попут оног о ”неизбежној војној интервенцији”. Да догађаје назовемо правим именом, и да кажемо истину нашој деци, догодила се агресија! Напад на суверену земљу, без преседана, без одлуке Уједињених нација, једном речју, догодио се преки суд. Те 1999. године покушали су да убију Србију, али убили су Међународно право. Србија је преживела, захваљујући својој војсци, полицији, свом народу. Топлица мора да буде поносна на сваког свог официра, на сваког војника, на сваког човека који је живео у њој. Нека нам храброст и пожртвовање тих људи буду водиља у нашим напорима да очувамо слободу, интегритет и достојанство – поручио је Миљковић.

Професор Дејан Антић са Филозофског факултета у Нишу осврнуо се на политичке и војне околности тог времена, наглашавајући континуирани геноцид над Косовско-метохијским Србима и неправду која им је нанета.

Неко ко није са ових простора, може се с правом  питати, откуд то да су на самом крају 20. столећа, у средишту Европе, на Косову и Метохији, Срби водили борбу против тероризма? Отуда што су Срби једини народ на европском континенту који је на просторима своје националне, државне и духовне колевке, На Косову и Метохији, доживљавао и доживљава континуирани геноцид, од 18. века до данашњих дана – рекао је између осталог Антић.

Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, некадашњи командант Приштинског корпуса, подсетио је присутне на храброст српског народа и јунаштво војника током агресије 1999. године.

И овог 24. марта поставићемо иста питања на која до данас нисмо добили одговор. Зашто? Зашто јесу светски моћници кршећи сва међународна права и повеље напали један слободољубив и мирољубив народ, чинећи притом најтеже злочине после Другог светског рата. С посебним пијететом говорим о храбром српском народу, о бројним херојима и припадницима легендарног Приштинског корпуса Треће(Нишке) армије Војске СР ЈУгославије, који су дали животе за слободу наше земље. Март ће нас увек подсећати на беспоштедну одбрану од НАТО агресије 1999.године – казао је генерал Лазаревић.

У оквиру програма наступили су Хор цркве Свети Прокопије и уметничка секција Дома културе, пружајући свој допринос овој свечаности. Овај скуп није само прилика за сећање на жртве, већ и за очување успомене на храброст и пожртвовање оних који су се борили за слободу.