Заслужни појединци, установе и предузећа у Топлици који су својим стваралаштвом и достигнућима у свим друштвеним областима дали допринос афирмацији тог дела Србије, могу да конкуришу за престижна видовданска признања која додељује Топлички управни округ и носе имена славних српских косовских јунака. Предлози са биографијом кандидата могу се доставити најкасније до 15. јуна.

Организатори традиционалног Сабора, који се ове године одржава 20. пут у порти манастира Светих архангела Гаврила и Михаила у Конџељу, иначе реплике косовске Грачанице и једне од најлепших црквених здања у овом делу Србије, наглашавају да се ради о више повеља које се додељују у различитим областима.

Ради се о признањима која носе назив по косовским јунацима, “Цару Лазару”, “Царици Милици”, Југ Богдану”, “Милану Топлици” и “Косанчић Ивану”, а свакако је част бити добитник истих. Ово је прилика да се награде заслужни појединци, установе и предузећа који су се својим деловањем посебно истицали, доприносећи развоју наше друштвене заједнице и чинећи да се за Топлицу надалеко чује – рекао је Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа.

Предлози са биографијом и кратким образложењем кандидата могу се доставити на адресу Топлички управни округ, Улица Таткова број 2, 18400 Прокупље, са назнаком “За Организациони одбор за одржавање Светопличког видовданског сабора”, или путем мејла toplickiokrug@toplicki.okrug.gov.rs

Текст конкурса може се преузети ОВДЕ.


Расписан и литерарни конкурс за основце

Поводом обележавања Светопличког видовданског сабора у Конџељу 28. јуна, Топлички управни округ расписао је и литерарни конкурс за старије основце са територије Прокупља, Куршумлије, Блаца и Житорађе. Заинтересовани радове могу послати до 15. јуна, а проглашење најбољих је планирано у оквиру програма обележавања Видовдана.

О најбољим радовима на 5 задатих тема: “Топлица мој завичај”, “Волим Топлицу, ту остајем”, “Стазама којим су ходали храбри”, “Јунаци гвозденог пука” и “Осам векова светосавља”, одлучиваће стручни жири у оквиру Организационог одбора сабора у Конџељу.

Све пријаве и предлоге за доделу признања могу се послати на адресу Топличког управног округа-за Организациони одбор за обележавање Светопличког видовданског сабора 2022. године, Таткова бр.2, 18400 Прокупље.

Текст конкурса може се преузети ОВДЕ.