Након иницијативе и дописа надлежном Министарству просвете који је упутио Златана Миљковића, начелник Топличког управног округа и надлежне службе у Прокупљу и Блацу, из досадашње Академије Јужна Србија изузете су Висока пословна школа из Блаца и Висаока пољопривредна школа у Прокупљу. Оне сада чине новоформирану Топличку академију.

Миљковић истиче да је потреба за формирањем Академије сагледана пре свега из економских разлога, немогућности функционисања великог броја различитих профила, али и физичке разуђености самих школа које су чиниле Академију Јужна Србија.

Још један важан задатак и циљ је остварен захваљујући ангажовању одговорних људи у Министарству просвете који су разумели потребе наших суграђана, а предлог је подржао и заслужан је за његову реализацију и народни посланик Дарко Лакетић. Млади у Прокупљу и Топлици заслужују да им се омогући да високе школе заврше у свом родном граду – рекао је Миљковић.

Додаје да ће од сада Прокупље и Блаце попут многих већих градова у Србији имати високошколску образовну установу, у којој ће знање стицати будуће генерације Топличана, али и младих људи широм Србије који те градове изаберу за место студирања и професионалног усавршавања.


Академија Јужна Србија основана 2019. године

Академија струковних студија Јужна Србија основана је Одлуком Владе Републике Србије 30. маја 2019. године и то статусном променом спајања високошколских установа, Високе пословне школе струковних студија у Лесковцу, Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу, Високе школе за васпитаче струковних студија Гњилане са привременим седиштем у Бујановцу, Високе технолошко уметничке струковне школе у Лесковцу и Високошколске јединице Блаце, са одељењима у Димитровграду и Јагодини.

Након издвајања Одсека за пољопривредно-прехрамбене студије у Прокупљу и Одсека Високе пословне школе у Блаце, Академија у свом саставу има 3 Одсека и то, Одсек Високе пословне школе у Лесковцу, Одсек Високе школе за васпитаче у Бујановцу и Одсек за технолошко уметничке студије са седиштем у Лесковцу.