Традиционална признања које сваке године поводом обележавања Светог Саве додељује Топлички управни округ, уз пригодан културни програм на Светосавској академији у прокупачком Дому културе, уручене су светосавске награде најзаслужнијим у Топличком округу. Светосавска повеља додељена је Огњену Оливерићу, директору фабрике наменске индустрије Борбени сложени системи БСС у Куршумлији, док су три захвалнице припале Марку Чикарићу из Прокупља, учитељу истуреног одељења Основне школе “Светислав Мирковић Ненад”, Милану Савићу, археологу из Куршумлије и Јањи Савић, ученици прве године Гимназије у Прокупљу и чланици Карате клуба Прокупље.

Обраћајући се окупљенима, начелник Топличког управног округа Златан Миљковић је истакао да српски народ памти и обележава непролазна дела великог српског просветитеља, оца српске државности и првог српског архиепископа Саву.

Обележавањем овог датума прилика је да се подсетимо одакле смо потекли, које наслеђе бранимо у духу српског народа и на чему је темељено српско образовање. И данас са поносом можемо рећи да смо чврсто на путу који је трасирао Свети Сава, градимо школе, путеве, цркве, унапређује здравство, развија привреду, науку. Ускоро ће почети и изградња из темеља Специјалне школе која носи име по овом просветитељу. Зато је Савиндан прилика да истакнемо најбоље међу нама – рекао је иѕмеђу осталог начелник Миљковић.

Наглашавајући да му је велика част да може да уручи признања најбољима, Миљковић истиче да нас добитници признања у овим тешким временима нису обрукали пред Савом, већ чврсто корачају његовим путем и часно носе своје професије.

Овогодишњи лауреат и добитник Светосавске повеље је Огњен Оливерић, директор фабрике наменске индустрије Борбени сложени системи БСС у Куршумлији.

Под руководством директора Оливерића Борбени сложени системи су, у жељи да што боље афирмишу праве вредности које су преко потребне у данашње време, донирали рачунарску опрему за ученике Гимназије у Куршумлији и тиме им омогућили лакше усавршавање и напредовање. Захваљујући њиховом ентузијазму, кредибилитету у заједници и друштвене солидарности ово привредно друштво обезбедило је бројне појединачне донације за лечење здравствено угрожених грађана, а такође су спровели и низ хуманитарних акција – каже се у образложењу додељеног признања.

У наменској фабрици БСС у Куршумлији тренутно ради 117 радника из Куршумлије и Топлице, а фабрика је основана од стране Јавног предузећа Југоимпорт-СДПР, у чијем пословном систему послује од 2020. године и члан је групације Одбрамбене индустрије Србије и решењем Владе Републике Србије проглашена је привредним друштвом од посебног значаја.

Додељене су и три Светосавске захвалнице које су уручене Марку Чикарићу из Прокупља, учитељу истуреног одељења Основне школе “Светислав Мирковић Ненад”, Милану Савићу, археологу из Куршумлије и Јањи Савић, ученици прве године Гимназије у Прокупљу и чланици Карате клуба Прокупље.

На овогодишњем конкурсу који је раније расписао Топлички округ пристигло је 11 предлога за значајна признања, а стручни жири је изабрао најбоље.