Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић посетио је током дана Прокупље, где је у разговору са начелником Топличког округа Златаном Миљковићем и замеником градоначелника Прокупља Дејаном Томићем нагласио да је питање демогафије приоритетно за Србију, али и да не зависи само од новца, јер да је тако земље на северу Европе имале би стопу родности изнад три, а нико нема ни стопу просте репродукције од 2,1.

За Дмитровића наталитет захтева решавање економских и инфраструктурних проблема, али задире и у вредносне категорије које је донео савремени начина живота када је изгубљен култ породице, а породица је у српском друштву имала значајно место.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић је истакао да су инфраструктура и нова радна места један од најважнијих фактора останка младих на овим просторима.

Почетак изградње ауто-пута кроз целу Топлицу и прва фаза изградње и опремања привредне зоне од 16 хектра уређеног простора за инвеститоре, много ће помоћи развоју овог краја и смањењу незаполсености, јер сматрам да је управо то фактор опстанка младих у локалним срединама – рекао је начелник Миљковић у разговору са министром.

Иначе, према званичним подацима Прокупље из буџета издваја више од 8 милиона динара за подршку наталитету, основан је Центар за бригу о породици у оквиру Дома здравља у ком раде психолог, социолог, лекар и три техничара, а за вантелесну оплодњу Град издваја до 250.000 динара.

Поклон честитка за прво дете је 60.000 динара, једнократна помоћ за прво дете износи 15.000, за друго дете издваја се 20.000, а за треће 25.000 динара, док су у претходном периоду изграђена 2 обданишта и готово све школе су реновиране.