Професор доктор Ненад Арсовић са Медицинског факултета у Београду и директор Клинике за оториноларингологију добитник је овогодишње Светосавске повеље коју традиционално додељује Топлички управни округ. Комисија, која је све одлуке донела једногласно, доделила је и четири захвалнице које ће бити уручене Мирољубу Мировићу, дугогодишњем глумцу прокупачког Аметерског позоришта, Немањи Радосављевићу, талентованом хармоникашу из Куршумлије, пијанисткињи из Прокупља Марији Тимотијевић и Милици Андрејев, докторанту Природно математичког факултета у Нишу и директорки школе у Житорађи.

На конкурсу који је раније расписао Топлички округ стигло је 13 пријава за најуспешније у претходних годину дана, а комисија је изабрала најбоље међу њима.

Што се тиче биографије добитника овогодишњег лауреата, ради се о великом стручњаку, светски признатом научном раднику који је увео иновације у хируршким интервенвијама у оториноларингологији. Професор Арсовић је члан САНУ и борда Европске Академије за оториноларингологију, Борда Европске федерације тих наука као и признати члан Српског лекарског друштва. Објавио је више од 60 научних радова код нас и широм света, а уједно је и једини хирург у Србији који користи ретку оперативну методу при лечењу тумора из средње лобањске јаме – образлаже награду Златан Миљковић, начелник Топличког округа.

Додаје да се захваљујући доктору Арсовићу и његовим успесима, чињеницом да је увек са поносом истицао да је по оцу пореклом из Мале Плане код Прокупља, за Топлички округ чуло широм света, те да се на свом радном месту и ван њега својим личним примером и залагањем истицао несебичним деловањем и заслужио признање које носи име највећег српског просветитеља, а предложен је од стране подружнице Српског лекарског друштва у Прокупљу.

За свој рад и допринос култури Прокупља жири је одлучио да награди Светосавском захвалницом глумца прокупачког позоришта Мирољуба Мировића-Фацира који се 50 година успешно бави глумом и културом и један је од оснивача прокупачког аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“ у коме је више деценија играо бројне најзначајније улоге и стекао велики углед не само у Прокупљу, већ и међу глумцима аматерима широм земље.

Осим глумца, значајно признање добиће и Немања Радосављевић, двадесетогодишњи младић из Куршумлије који је јако талентован хамоникаш и до сада је побеђивао на више од 20 музичких такмичењамеђу којима су најзначајнија прво место у сениорској конкуренцији на фестивалу Прва хармоника Србије у Јагодини и признање на фестивалу хармонике у Соко Бањи што преставља круну музичке каријере свих који се баве свирањем хармонике – каже Миљковић.

Светосавску захвалницу добила је и пијанисткиња из Прокупља Марија Тимотијевић која је добро позната прокупачкој публици, али и широм земље по успешним и посећеним концертима изводећи значајна дела клавирске литературе различитих аутора као што су Бах, Шуберт, Шопен, Лист, Рахмањинов, Метнер.

Током богате каријере освојила је више од двадесет првих награда на републичком и међународном нивоу, међу којима су награде са међународних такмичења као што су Даворин Јенко и Слобомир.

На предлог Општинске управе у Житорађи, ове године Светосавска захвалница биће додељена и Милици Андрејев, докторанту Природно математичког факултета у Нишу и директора школе у Житорађи.

Њена највећа заслуга је оснивање и одржавање Фестивала „Без муке до науке“ који је препознатљив у Топличком округу и шире и на коме учествује преко 200 предавача и више од 2.000 слушалаца.

Објавила је више научних радова у светски часописима.

Светосавска признања биће уручена добитницима у петак, 26. јануара на Светосавској академији коју у Дому културе од 18 сати организује Топлички управни округ.