Уз пригодан културни програм који је организован у прокупачком Дому културе, Светосавском повељом и захвалницама награђени су најзаслужнији Топличани који током 2023. године ”били на путу који је утемељио Свети Сава“ и својим личним примером, залагањем и несебичношћу помагали су другима. Најзначајније признање, Светосавска повеља припала је професору доктору Ненаду Арсовићу са Медицинског факултета у Београду, директору Клинике за оториноларингологију Унивезиртетског Клиничког центра Србије, који је родом из Топличке Мале Плане.

Признања је уручио Златан миљковић, начелник Топличког управног округа који је нагласио да је жири током додела повеље и захвалница све одлуке донео једногласно.

Доктор Арсовић је изузетан стручњак, светски признат научни радник, увео је иновације у хируршким интервенцијама у оториноларингологији, члан је САНУ и борда Европске Академије за оториноларингологију, борда Европске федерације тих наука, као и признати члан Српског лекарског друштва. Са преко 60 научних радова који су заступљени широм света, Арсовић је једини хирург у Србији који користи ретку оперативну методу при лечењу тумора- образложио је Миљковић само део постигнутих резултата признатог доктора пореклом из Топлице.

Прво међу једнакима, Светосавску захвалницу је примио глумац прокупачког позоришта Мирољуб Мировић – Фацир, чији успешни глумачки пут траје већ 50 година. Он је један од оснивача прокупачког Аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“ и током каријере остварио се у бројним улогама.

Немања Радосављевић, двадесетогодишњи младић из Куршумлије, добио је Светосавску захвалницу као талентован хамоникаш. Са преко 20 победа на музичким такмичењима, Радосављевић је освојио прво место у сениорској конкуренцији на фестивалу „Прва хармоника Србије“ у Јагодини, као и признање на фестивалу хармонике у Сокобањи.

Још једна Прокупчанка заслужила је својим делима Светосавску захвалницу, пијанисткиња из Прокупља Марија Тимотијевић. Позната по успешним концертима, тренутно је на докторским студијама на факултету Музичке уметности у Београду, а своје музичко умеће развила је у прокупачкој Музичкој школи ”Корнелије Станковић”, а до сада је освајала више значајних музичких признања како у земљи, тако и у свету – рекао је Миљковић.

Светосавска захвалница додељена је и Милици Андрејев, докторанту Природно математичког факултета у Нишу и директора школе у Житорађи.

Андрејева се високо приѕнање Топличког округа заслужила због свог амбициозног рада са децом и модернизацијом свог педагошког приступа.

Њена највећа заслуга је оснивање и одржавање Фестивала „Без муке до науке“, препознатљивог у Топличком округу и шире, на коме сваке године учествује преко 200 предавача и више од 2.000 слушалаца.