Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, обишла је споменик природе Ђавољу варош у Куршумлији заједно са Златаном Миљковићем, начелником Топличког округа, представницима општине Куршумлија, фирме Планинка и осталим званичницима. Брнабић је истакла значај тог природног феномена и његову улогу у туристичком развоју Топличког округа, док је начелник Миљковић похвалио напоре Владе и локалних инвеститора у развоју овог дела Србије.

Премијерка Брнабић је нагласила да се сваки пут кад посети Куршумлију одушеви овим делом Србије и истакла да је задатак Владе да промовише природне лепоте Србије на прави начин, а начелник Миљковић се сложио с тим, додајући да је сарадња између локалне самоуправе и државних институција кључна за развој региона.

Брнабић је посебно истакла три бање Луковску, Куршумлијску и Пролом бању, које се налазе у Топличком округу, као и Ђавољу варош. Она је подсетила да је посетиоцима Ђавоље вароши омогућена и ноћна посета, што додатно обогаћује туристички доживљај.

У првих седам месеци ове године број долазака страних туриста у Куршумлију већ двоструко повећан у односу на исти период прошле године. Желим да нагласим да су завршени радови на уређењу видиковца и степеништа у простору Ђавоље вароши, док је изградња визиторског центра Ђавоље вароши планирана у будућности. Компанија Планинка као домаћи инвеститор игра кључну улогу у развоју општине Куршумлија – рекла је премијерка Брнабић.

Златан Миљковић начелник Топличког управног округа се захвалио премијерки на подршци и истакао да су инвестиције у туризам један од кључних фактора за економски развој Топличког округа.

Наша заједничка мисија је да унапредимо инфраструктуру, створимо нове могућности за инвестиције и промовишемо туристички потенцијал овог предивног дела Србије. Радујемо се будућим пројектима и сарадњи државе са локалним заједницама како бисмо донели благостање и бољи живот грађанима у читавом Топличком округу – нагласио је Миљковић.

Иначе, Влада Републике Србије активно ради на искоришћавању туристичких потенцијала, не само Топличког, већ и Јабланичког округа и већ се предузимају конкретне акције како би се повезали ови региони у јединствену туристичку руту.

Пре две године инвестирано је милијарду и осам стотина милиона динара у реконструкцију пута преко Радан планине који ће да повеже та два округа.


Ђавоља варош под заштитом државе од 1959. године

Споменик природе Ђавоља варош је природни феномен на југу Србије, смештен на обронцима планине Радан.

Овај локалитет чине 202 земљане фигуре настале ерозијом, као и извори јако киселе воде и минерализоване воде.

Земљане фигуре, висине од два до 15 метара и ширине од 0,5 до три метра, са каменим „капама“ на врху, резултат су ерозивног процеса који траје вековима.

Овај вредни локалитет стављен је под заштиту државе још 1959. године, а 1995. године је уредбом Владе Републике Србије проглашен за природно добро од изузетног значаја и стављен у прву категорију заштите.

Укупно је заштићено 67 хектара површине.