Прва деоница ауто-пута Ниш-Мердаре, дужине 5,5 километара пуштена је у саобраћај, а свечаном отварању просуствовао је председник Србије Александар Вучић који је нагласио да ће да ће овај инфраструктурни пројекат бити од велике важности за  читав Топлички крај, посебно Прокупље, Блаце и Куршумлију.

Поред председника Србије, отварању су присуствовали и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре, начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, председници топличких општина и грађани југа Србије који су желели да поздраве председника Вучића и успехе које држава постиже радећи и градећи важне инфраструктурне пројекта.

Србија у Европи, пропорционално својој величини, гради највећи број саобраћајница, што није лако у тренутку када је Европа у некој врсти рецесије, и наша земља ће као и досад, такође и у будућности успевати да држи финансијску стабилност – рекао је Вучић.

Он је додао да се сада отвара мала деоница, од 5,5 километара, али да грађани Србије морају да знају да само један километар кошта од осам до 25 милиона евра у зависности од конфигурације терена.

Иначе, деоница 1, од Мерошине до Мерошине 1, прва је од четири деонице Сектора 1, који се простире од Ниша до Белољина и дуг је 32,65 километара, а финансирање тог пројекта у износу од 225,6 милиона евра обезбеђен је кроз Инвестициони грант ЊБИФ у износу од 40,6 милиона евра и зајам од ЕБРД и ЕИБ у износу од 185 милиона евра.

Вучић је деоницу новоизграђеног ауто-пута обишао у аутобусу заједно са шефом делегације Европске уније у Србији Жиофреом, појединим министрима и председницима општина и градова са југа Србије из Топличког и Нишавског округа.


Ауто-пут отвара врата инвеститорима

Говорећи о значају ауто-пута који ће у будућности повезати Нишавски и Топлички округ са Приштином и постаће део путне мреже која преко Тиране води до Драча, начелник Топличког округа Златан Миљковић је нагласио да је то веома важна инвестиција која ће помоћи да читав југ Србије оживи, да се привуку инвеститори и отворе нова радна места.

Без доброг пута нема ни озбиљних инвеститора, нама се сада отварају врата за развој Прокупља, Куршумлије, али и Блаца и Житорађе. Ауто-пут је развојна шанса за све, у Прокупљу је завршена индустријска зона која је спремна да прими инвеститоре, Куршумлија има велики потенцијал у развоју бањског туризма и природних лепота. Све ће то бити лакше остварљиво када се сагради ауто-пут- рекао је начелник Миљковић.

Прва деоница од Мерошине до Мерошине 1, која је данас отворена дуга је 5,5 км, деоница 2, од Мерошине 1 до Прокупља исток дуга је 8,8 км, деоница 3 од Прокупља Исток до Прокупља Запад дуга је 12,8 км, док је последња деоница од Прокупља Запад до Белољина, дуга 5,6 км.

Укупна дужина ауто-пута Ниш-Мердаре је 77 километара, а на њему је предвиђено да се изгради 88 мостова, седам денивелисаних раскрсница и 35 тунела.