До краја ове године у Прокупљу ће почети радови на изградњи Школе за децу са специјалним потребама, чију изградњу финансира Канцеларија за војну сарадњу амбасаде САД, а вредност радова је милион долара. Донација је остварена на иницијативу начелника Топличког управног округа Златана Миљковића и Клуба српско-америцког пријатељства у Нишу, а ради се о највећој појединачној донацији у Србији коју је обезбедила амбасада САД у Београду.

Начелник Миљковић каже да је одлука о донацији потврђена током јучерашње прославе Дана независности САД у амбасади у Београду.

Ово је велика ствар за Прокупље, али пре свега за децу која ће похађати ту школу. Покушавамо да им обезбедимо најбоље услове и велике заслуге за реализацију читаве идеје дугујемо амбасадору Кристоферу Хилу који имао слуха да нас саслуша и препозна где су највећи проблеми и рањиве групе у једној малој средини попут Прокупља. Посебно је важно да све америчке донације увек заврше тамо где су и најпотребније, а то су пре свега болнице, установе које се брину о људима са посебним потребама, школским установама – рекао је Миљковић, који је и најзаслужнији за донацију у Прокупљу.

Подсећа да ово није прва донација америчке амбасаде у Београду, јер је почетком ове године прокупачки Дом здравља добио два теренска возила чија је вредност 89.000 долара.

Донација је део пројекта који финансира Програм хуманитарне подршке Европске команде Сједињених Америчких Држава (ЕУЦОМ).

Иначе, осим донације теренских, хибридних возила која омогућавају медицинском особљу Дома здравља да лакше и брже стигну до сваког пацијента, ма где и у ком удаљеном селу на територији Прокупља се он налазио, крајем марта прошле године Удружење оболелих од мишићних и неуромишићних болести у Прокупљу добило специјализовани комби за превоз особа са инвалидитетом, капацитета шест места за седење и два за инвалидска колица чија је вредност 37.000 долара, а које је такође донирала америчка амбасада.

Из године у годину наша сарадња са амбасадом Америке је све успешнија. Пријатељски однос америчког и српског народа никада нису доведени у питање, а донације које пристижу су од великог значаја за заједницу и све грађане Прокупља – рекао је Миљковић.

Главни партнер и пријатељ у реализацији оваквих хуманитарних пројеката, јесте америчка војска, посебно Команда америчке војске за Европу која већ годинама уназад обезбеђује бројне донације у читавој Србији, а чија укупна вредност прелази три милиона долара.

Председник Клуба српско америчког пријатељства формираног 2014. године је познати нишки доктор Драган Милић и Клуб за сада има преко 8.100 чланова у Србији.