Два теренска возила чија је вредност 89.000 долара добио је прокупачки Дом здравља као донацију од стране америчке амбасаде у Београду. Донација је део пројекта који финансира Програм хуманитарне подршке Европске команде Сједињених Америчких Држава (ЕУЦОМ).

Домаћин примопредаје возила био је Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа који је угостио пријатеље из Америке, али и председника Клуба америчко-српског пријатељства и познатог нишког кардиохирурга, доктора Драгана Милића.

Миљковић и Милић су и најзаслужнији што је ова донација завршила у Прокупље и што је ово наставак успешне сарадње Клуба америчко-српског пријатељства на југу Србије са амбасадом САД-а.

Ради се о теренским, хибридним возилима који ће омогућити медицинском особљу Дома здравља да лакше и брже стигну до сваког пацијента, ма где и у ком удаљеном селу на територији Прокупља се он налазио. Донација је плод наше дугогодишње сарадње са пријатељима из америчке Амбасаде која је последјих година била успешна – рекао је Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа и председник подружнице Клуба српско-америчког пријатељства за Топлицу.

Миљковић је подсетио да је крајем марта прошле године Удружење оболелих од мишићних и неуромишићних болести у Прокупљу добило специјализовани комби за превоз особа са инвалидитетом, капацитета шест места за седење и два за инвалидска колица, чија је вредност 37.000 долара, а које је донирала америчка амбасада.

Шеф Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД у Србији, потпуковник Александро Педраза током уручења кључева нових џипова за Дом здравља, нагласио је да је у питању скроман поклон и улагање у пријатељски однос америчког и српског народа.

Важно нам је да имамо пријатеље међу потомцима чувеног „Гвозденог пука“, а са таквим људима САД желе да буду добри пријатељи. Надам се да овакве ствари могу да помогну да се наши пријатељски односи продубе и наставе и убудуће. У име САД, Амбасаде наше земље у Србији, амбасадора Хила и европске Команде америчке војске, захваљујем вам се на партнерству и сарадњи, у нади да ће ова донација бити од значаја за заједницу и све грађане Прокупља – рекао је Педраза.

Важној донацији за Прокупље и Дом здравља, а пре свега за све грађане, присуствовао је и доктор Драган Милић из Ниша, иначе председник Клуба америчко-српског пријатељства, формираног 2014. године и за сада има преко 8.100 чланова у Србији.

Наш главни партнер и пријатељ у реализацији оваквих, хуманитарних пројеката, јесте америчка војска, посебно Команда америчке војске за Европу, која већ годинама уназад обезбеђује бројне донације чија укупна вредност прелази три милиона долара. Данашња донација у виду теренских возила биће од велике користи у зимским условима, како би здравствени радници дошли до болесника који живе и тамо где су путеви неприступачни и где обичан санитет не би могао да стигне – нагласио је Милић.

Директор прокупачког Дома здравља Верица Бојичић каже да ће возила користити пре свега теренској служби за кућно лечење и Хитној служби Дома здравља.


Најављена још једна донација Прокупљу, највећа до сада у Топлици

Амбасада САД у Београду у наредном периоду реновираће зграду једне прокупачке школе, а вредност те донације биће око 800.000 долара.

Средства ће бити искоришћена за реконструкцију школе за децу са посебним потребама у Прокупљу и према речима Златана Миљковића начелника Топличког округа, ради се о највећој појединачној донацији, коју је америчка амбасада уз помоћ америчке војске дала овом делу Србије.

Наглашава да је најважније што америчке донације увек заврше тамо где су и најпотребније, а то су пре свега болнице, установе које се брину о људима са посебним потребама, школским установама.

Поред потпуковник Педраза и доктора Милића, Миљковић је угостио и мајора Сенторио Корта, координатор хуманитарних пројеката при америчкој амбасади у Србији Иван Тасић, као и градоначелника Милана Аранђеловића и Верицу Бојчић директорку Дома здравља.