Празничном литургијом и поменом косовским јунацима, доделом Видовданских повеља и захвалница, уз пригодан културно-забавни програм у порти манастира светих архангела Михаила и Гаврила у Конџељу код Прокупља одржан је Светоплички сабор.

Домаћин видовданских свечаности и начелник Топличког управног округа Златан Миљковић поздрављајући окупљене представнике Цркве, Војске Србије, полиције, представнике локалних самоуправа у Топлици, Удружења Топличана, представнике палих бораца нагласио је да је мало датума у српској историји који се својом величином, значајем и симболиком могу поредити са Видовданом.

Од Косова до данас било је много је важних битака, прекретница и важних догађаја везаних за Видовдан због чега овај дан има не само религијску већ и националну, заветну и симболичку вредност. На данашњи дан 1389. године десиле две најважније ствари у нашој историји, једна је војничка победа коју смо вековима славили као пораз, а друга смрт цара Лазара коју смо у истом том периоду славили као победу. За све то време и о једном и другом догађају знајући врло мало, нагађали измишљали, стварали митове који су нам мало помало преузели историјску стварност и због којих смо заборавили да одамо праву пошту онима који се на Косову јесу борили, јесу победили и јесу погинули за отаџбину – рекао је између осталих начелник Миљковић.

Подсећајући на славни део српске историје и историјске чињенице везане за јунаштво Милоша Обилића и погибију цара Мурата, Миљковић је истакао да никада више не смемо да дозволимо да заборавимо хероје, српске родољубе које смо због других или због политичких интереса морали да заборавимо и да их се одрекнемо.

Он је истакао да је Видовдан прилика да се сетимо и наших савремених јунака који су пре 24 године попут славних предака бранили Србију и свој народ, наглашавајући да је прави пример таквог јунака генерал Владимир Лазаревић, као и да неки наши јунаци још увек леже у туђинским казаматима само због љубави према свом народу и својој отаџбини.

Ове године Видовданску повељу ”Цар Лазар” добио је генерал у пензији Владимир Лазаревић, који је у рату 1999. године за ратне заслуге одликован орденом ”Ратне заставе”.

Генерал Лазаревић је био на положају начелника Копнене војске Србије и командовао најелитнијим и херојским јединицама које су стекле вечну славу у одбрани земље од НАТО агресора.

Признања која додељује Топлички округ и која носе имена славних јунака из Косметске свесрпске историје су и симболична, а њихова симболика се огледа у томе што је Топлички управни округ један од најстрадалнијих округа и округа који су се највише жртвовали за одбрану нашег Космета. Ово признање прихватам и као признање свим припадницима легендарног Приштинског корпуса славне Треће армије копнене војске Србије. То је признање и онима који су се нашли на бојишту стратегијске одбране земље на светој земљи Лазаревој на Космету, онима који су преузели обавезу да својим животима одбране своју земљу – рекао је генерал Лазаревић.

Он је подсетио и да је прва жртва НАТО бомбардовања 1999. пала у Прокупљу у касарни, као и да је 47 војника и полицајаца из Топличког округа погинуло у НАТО агресији.

Видовдансхка повеља ”Југ Богдан”, припала је проф. др Дејану Антићу за научни рад у коме се највише бавио историјом југа Србије крајем 19. и почетком 20. века, посебно обрађујући питање страдања Југа Србије, под окупацијом Бугара у Првом и Другом светском рату, као и страдања за време Топличког устанка 1917. године.

Повељу ”Милан Топлица” добио је потпуковник Борко Бућковић командант 310. Инжињеријског батаљона 3. Бригаде Копнене војске и командант гарнизона Прокупље чија је војна јединица, добила признање најбољег батаљона Копнене војске за прошлу 2022. годину и у више наврата пружала подршку и помоћ становништву у Топличком округу округу, приликом природних непогода.

Видовданску повељу ”Косанчић Иван”, ове године добио је Радослав Сретеновић, први ревизор Србије, који је врло активан на пољу контактирања у овој области у свету и са земљама окружења, који се близу четири деценије потврђивао и стицао драгоцено искуство у области практичне економије.

Овогодишњи носиоци Видовданских повеља ”Царица Милица” су професор доктор Лелица Тодоровић професор струковних студија, доктор медицинских наука, специјалиста интерне медицине која од 2007. године, ради као професор струковних студија на Високој медицинској школи струковних студија ”Милутин Миланковић” у Београду и др Биљани Петровић, специјалисти неурологије и раднику Дома здравља Куршумлија која је присутна на многим едукацијама на нивоу Србије и ван ње и активно учествује у спољашњем оцењивању здравствених установа широм Србије.

У културно забавном програму Видовданског сабора учествовали су Певачка група „Бисери” цркве „Светих Апостола Петра и Павла“ из Житорађе и Ксенија Стојиљковић из истог места, која је отпевала песму „Вила са Кошара“, рецитатори из Куршумлије који су представљали Топлички округ на Републичкој смотри рецитатора у Ваљеву, Марта Јаблановић и Таша Јаблановић, а окупљенима се представио и фолклорни ансамбл „Драинац“ из Блаца.

Поред Топличког управног округа, ове године у организацији Светопличког Видовданског сабора учествовала је и Општина Житорађа.