У организацији Топличког управног округа, Општине Прокупље и Уније привредника, предузетника и занатлија топличког региона одржана је презентација на тему “Постројења за спаљивање комуналног отпада и производња електричне енергије”. Презентацији су присуствовали начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима, председник Уније привредника, предузетника и занатлија топличког региона Звонко Стојиљковић, представници локалних самоуправа, јавних комуналних предузећа и инспекцијских служби Блаца, Куршумлије, Житорађе и Прокупља.

Представници Агенције за регионални развој Републике Словачке Лубо Модрански и Јан Грамата говорили су о томе како и на који начин се најбоље може искористити комунални отпад.

Енергија из отпада

презентација Енергија из отпада

– У последњих неколико година у замљама Европске уније комунални отпад се прерађује и делимично користи за производњу струје. На овај начин решени су многи проблеми, као што су заштита животне средине, отворена су нова радна места, сачувани природни ресурси, итд, изјавио је Лубо Модрански и истакао да је добро да се локалне самоуправе у Србији упознају са пројектом “Енергија из отпада”.

У свом излагању он је нагласио да су развијене земље Европе овим пројектом делимично решиле проблеме у вези одлагања и складиштења комуналног отпада.

– Добро је што представници локалних самоуправа могу да присуствују оваквим презентацијама како би се упознали како и на који начин су земље ЕУ решиле проблеме везане за комунални отпад, изјавили су Вукадиновић и Пауновић и додали да овакве презентације треба организовати и у наредном периоду.

Председник Уније привредника, послодаваца и занатлија топличког региона Звонко Стојиљковић напоменуо је да ће представници Републике Словачке 8. и 9. фебруара у Прокупљу организовати презентацију на тему “Израда пројеката за доделу претприступних средстава ЕУ”.