На седници Окружног штаба за ванредне ситуације, којом је председавао командант штаба др Небојша Вукадиновић, анализиран је рад Општинских штабова Топличког управног округа током трајања ванредне ситуације.

На седници су присуствовали представници Сектора за ванредне ситуације, ватрогасних и многих инспекцијских служби, здравствених установа и други.

Говорећи о деловању надлежних служби током трајања ванредне ситуације, која је  у Србији била проглашена током марта, Вукадиновић је нагласио да је правовременим деловањем свих надлежних служби спречено изливање реке Топлице и притока из корита.

– Током трајања ванредног стања одржано је шест ванредних седница Окружног и 23 седнице Општинских штабова за ванредне ситуације. Правовременим ангажовањем надлежних служби и ангажовањем великог броја грађана урађени су сви послови предвиђени током трајања ванредног стања, изјавио је Вукадиновић и додао да је кординација локалних самоуправа и комуналних јавних предузећа била на високом нивоу.

На седници је речено да су на критичним тачкама, као што су Липарска улица и Ромско насеље на Малој Губи, били постављени бедеми од песка и земље и да је на тај начин спречено изливање реке Топлице из њеног корита.

Како и на којих начин предузети превентивне мере у циљу заштите од пожара на отвореном током предстојеће летње сезоне и анализа стања водоснабдевања у све четири општине Топличког управног округа  биле су тачка дневног реда седнице Окружног штаба за ванредне ситуације.

Учесници састанка су оценили да се током предстојећих летњих месеци требају ангажовати све надлежне службе како би се спречили пожари на отвореном које су протеклих година нанеле велику штету топличким шумама.