U Svečanoj sali Prokuplja načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković uručio je tradicionalna priznanja, Svetosavske povelje i zahvalnice, koje okrug dodeljuje povodom obeležavanja Svetog Save. Svetosavske povelje dobili su docent dr Tomislav Kostić, direktoru Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu, Srpsko lekarsko društvo podružnica u Prokuplju, doktor medicine Svetlana Miladinović Pešaković, šef Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja u Kuršumliji i Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju.

Obraćajući se okupljenima, načelnik Miljković je istakao da srpski narod pamti i obeležava neprolazna dela velikog srpskog prosvetitelja, oca srpske državnosti i prvog srpskog arhiepiskopa Savu.

Sećajući se njegove veličanstvene misli, misli čoveka koji je pomogao u državnim i diplomatskim poslovima, gradio crkve, a svojom iskrenom pobožnošću davao primer svuda i svakome, mi mislimo na budućnost našeg naroda i pokolenja. Suštinski značaj za opstanak našeg naroda je da niko nije uspeo da nas otrgne od Svetosavlja – rekao je Miljković.

Naglašavajući da mu je velika čast da može da uruči priznanja najboljima, Miljković ističe da nas dobitnici priznanja u ovim teškim vremenima nisu obrukali pred Savom, već čvrsto koračaju njegovim putem i časno nose svoje profesije.

Ovogodišnji laureat doc. dr Tomislav Kostić, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, kako u zemlji tako i u svetu, zaslužan je za spašavanje života na stotine pacijenata iz Topličkog okruga.

Kada dobijete priznanje iz kraja gde potiču vaši koreni, onda je ono još veće i značajnije. Želim da istaknem da su sve moje kolege zaslužne za ovaj uspeh, svi lekari i zaposleni na Klinici za kardiologiju u Nišu koja broji preko 150 zaposlenih. Svi oni su za vreme Kovida pokazali ogroman profesionalizam i u teškim vremenima, kao i uvek zbrinjavali kardiološke bolesnike – istakao je dr Kostić.

On podseća da je samo tokom 2021. godine zbrinuto i lečeno preko 33.000 pacijenata, obavljeno preko 14.000 prijema, preko 650 ugrađenih pejsmejkera i preko 600 intervencija ugradnje stentova koji su spasili živote velikog broja ljudi iz topličkog kraja.

Povelju je primila i dr Miladinović Pešaković, ispred Srpskog lekarskog društva podružnice u Prokuplju koje postoji već 75 godina, Svetosavsku povelju je primio predsednik ovog udruženja dr Srđan Mijatović, a u ime Istorijskog arhiva Toplice direktor Milan Stojanović.

Svetosavske zahvalnice dobili su Sibin Šović, profesor u penziji i književnik iz Prokuplja, Ana Radojević, direktorka Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju i učiteljica, Ljiljana Sokolović iz Prokuplja.

Tradicionalna priznanja uručena su u Svečanoj sali Prokuplja, a ceremoniji podele laureate prisustvovali su i predstavnici Crkve, Vojske i lokalnih samouprava Topličkog upravnog okruga.