Комисији за доделу Светосавске повеље и похвалница било је изузетно тешко да се определи коме ће ове године уручити ова престижна признања.

Начелник Топличког управног округа, Милан Аранђеловић, у свом говору, поред осталог, је рекао да се Комисија за доделу признања руководила тиме да се овом приликом похвали младост и искуство, да се не забораве они који су наш понос и они чији ће успеси тек да се нижу.

Комисија за доделу Светосавске повеље, у којој су били представници свих општина Топличког управног округа и Града Прокупља, представници цркве и начелник Топличког управног округа одлучила је да се ово предстижно признање додели проф. др Милану Милисављевићу.

У образложењу за доделу награде наводи се да је Милисављевић рођен 1957. године у Прокупљу, где је завршио основну и средњу школу, а Медицински факултет је завршио у Београду са просечном оценом 9,13. Он је завршио и Стоматолошкиу факултет, а на Филозовском факултету положио је испите на одсеку Клиничке психологије. Усавршавао се у Вашингтону и на Универзитету у Џорџији. Објавио је велики број научних радова у земљи и иностранству. Захваљујући Милану Милисављевићу и његовом раду за Топлицу се чуло, не само у нашој земљи, него и ван њених граница. За свој дугогодишњи научни и истраживачки рад, добио је бројне награде и признања.

Дубоко се захваљујем на додељеном признању, Светосавској повељи. Ово је посебан дан у мом животу, јер Повеља носи име Светог Саве, историјски најзначајније личности међу средњовековним Србима. Као добитник, улазим у друштво одабраних лауреата. Повеља ми је додељена за достигнућа у области анатомије. Дуги низ година бавим се дивном професијом, а то је просвећивање омладине. Као професор анатомије на Медицинском факултету у Београду, предајем студентима прве године највећи, најтежи и најзначајнији предмет медицине, рекао је он и додао да су најлепше и изузетно значајне награде које се добију из родног краја.

Добијено високо признање, проф. др Милисављевић је посветио својој породици и својим, како је он нагласио, драгим студентима.

Он је посебно нагласио да је бити Прокупчанин и Топличанин част и понос.

Овогодишњи добитници похвалница су др Мирјана Бојанић Ћирковић из Блаца, учитељица Јелена Бабић из Прокупља, ученица средње школе Јана Драговић из Куршумлије и Општина Житорађа.

У образложењу за доделу похвалнице др Мирјани Бојанић Ћирковић наводи се да је она аутор више од 40 научних радова из области српске и светске књижевности, да је од прошле године истраживач на пројекту „Књижевна и језичка прошлост и садашњост југа Србије“ у оквиру огранка Српске академије наука и уметности. Овај пројекат усмерен је ка осветљавању доприноса књижевне традиције Топлице нашој земљи и свету.

Учитељица и најбољи едукатор у Србији, Јелена Бабић, добитник је престижне награде Удружења за предузетништво „Живојин Мишић“ коју већ пет година добија десет најбољих едукатора у Србији, наводи се у образложењу за доделу признања.

Најмлађи овогодишњи добитник похвалнице је Јана Драговић, ученица средње школе, носилац дипломе Вук Караџић. На Књижевној олимпијади у Сремским Карловцима, она је прошле године освојила друго место. Истраживачка станица Петница до сада јој је три пута слала позив да учествује у научноистраживачком раду који се реализује у овој установи.

Да додели повељу Општини Житорађа, Комисија се определила из разлога што су у овој топличкој општини, током прошле године, остварени посебни резултати у проширењу и адаптацији водоводне и канализационе мреже, асфалтиране су многе улице у месним заједницама и реконструисани и адаптирани многи објекти, чиме су се створили услови за бољи и квалитетнији живот грађана.

У име Комисије за доделу признања и своје лично име, награђенима је честитао начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, који је подвукао да се награде додељују најбољима и да оне представљају подстрек другима, без обзира на године старости, да дају свој допринос свеукупном развоју средине у којој живе и раде.