Грађанима и градоначелнику Прокупља Александру Симоновићу честитам добијање статуса града. Очигледно је да су рад и остварени резултати у претходних неколико година допринели добијању статуса, изјавио је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, на састанку Савета Топличког управног округа, којим је преседавао начелник Милан Аранђеловић.

Састанку су присуствовали и Богдан Лакић из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејић, Пиротског Драгана Тончић и Јабланичког Милош Ћирић, градоначелник Прокупља Александар Симоновић, председници општина Куршумлија и Блаце Радољуб Видић и Милан Ћурчић.

Бошњак је нагласио да је Прокупље, добијањем статуса града, разбудило читаву Топлицу, да ће у овој години кренути изградња ауто-пута Ниш-Прокупље-Мердаре и да ће доласком нових инвеститора бити отворена и нова радна места.

Начелник Топличког управног округа, Милан Аранђеловић, изразио је задовољство због доброг одзива и великог интересовања за састанак.


На данашњем састанку, представници више округа, заједно са представницима локалних самоуправа из Топличког округа и представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе разматрали су, пре свега, питања која се односе на то како приближити службе грађанима, рекао је Аранђеловић.

Он је објаснио да надлежни органи предузимају потребне мере како би све институције омогућиле грађанима да користе што већи број бесплатних сервиса еУправе, али и да се унутар управе брзо и ефикасно размењују подаци, а све у циљу приближавања служби грађанима.

Говорећи о примени Закона о озакоњењу објеката, градоначелник Прокупља Александар Симоновић рекао је да је у 2016. години пописано 1915, а на основу пријава грађана 795 објеката.

У 2017. години укупно је пописано 5829 објеката, од који је 5129 пописала комисија локалне самоуправе.

На основу извештаја Одељења за урбанизам, стамбено комуналне делатности и грађевинарство, од почетка озакоњења, по службеној дужности, до краја 2018. године поднето је 956 захтева за озакоњење, од којих је 787 решено.

Износ наплаћених такси по основу озакоњења бесправно изграђених објеката од 2016. до краја 2018. године је 11.676.636 динара, изјавио је Симоновић и додао да ће се, без обзира на многе проблеме који су присутни, активности на озакоњењу објеката наставити и у наредном периоду.

– Службеници Градске управе све више прибављају податке преко портала еЗУП-а, за шта треба захвалити и Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, изјавио је Симоновић и додао да је од 27. јула до 31. децембра 2018. године веб сервис за разне потребе искоришћен 873 пута.

Министарство државне управе и локалне самоуправе увек је спремно да помогне свим локалним самоуправама како би унапредиле и побољшале свој рад, из разлога што је то искључиво у интересу грађана, закључио је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.