Сувласник фирме „Плагази“ из Шведске Торстен Гранберг у Прокупљу је одржао презентацију под називом „Спаљивање комуналног отпада и производња електричне енергије“. На овој презентацији присуствовали су начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, председник Уније привредника, предузетника и занатлија топличког краја Звонко Стојиљковић, представници комуналних и инспекцијских служби Прокупља, Блаца, Житорађе и Куршумлије, као и представници Електродистрибуције.

– У развијенијим европским земљама производња струје од комуналног отпада обавља се скоро 20 година. Велике су предности производње струје на овај начин, рекао је Гранбер и додао да ће се овај вид производње све више одвијати у свету.

Учесницима презентације он је показао како се од аутомобилског отпада, уз примену одређене технологије и знања, добија течни гас, производи струја и добијају одређени производи намењени грађевинарству.

– Поновним коришћењем отпада у процесу производње долази до очувања животне околине, развијају се нове технологије, отварају нова радна места и упошљавају људи, рекао је Гранбер и додао да овакав начин производње струје захтева кооперацију са многим фирмама.

Одговарајући на многобројна питања он је нагласио да је, поред осталог, за реализацију изградње једног оваквог постројења неопходно обезбедити најмање два хектара земље, минимално 60.000, а максимално 300.000 тона комуналног отпада за прераду на годишњем нивоу.

Према његовом мишљењу, у реализацији оваквих пројеката требало би заједнички да учествује неколико локалних самоуправа.

У финансирању изградње постројења учествоваће Европска банка за развој, Влада Србије, инвеститори и локалне самоуправе. Организатори презентације били су Топлички управни округ, Унија привредника, предузетника и занатлија топличког краја и Општина Прокупље.