Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак присуствовао је данас састанку Савета Топличког управног округа, на коме је разматран рад у претходна три месеца ове године. На састанку је дат посебан акценат анализи активности у време ванредних ситуација у четири топличке општине. Савету су присуствовали народни посланици из Топлице др Дарко Лакетић и Зоран Јозић, начелник Топличког округа Небојша Вукадиновић и председници општина Прокупље, Куршумлија, Блаце и Житорађа.

DSC_8331[1]  DSC_8330[1]

– Акценат смо ставили пре свега на ванредне ситуације, које су изазвале снежне падавине и поплаве, и успешно деловање локалних самоуправа у датом тренутку, што је довело до тога да су ове временске неприлике проузроковале минималну штету на материјалним добрима – казао је Бошњак.
Он је још истакао да присуство представника министарства на оваквим састанцима има за циљ да унапреди деловање општина али и да их повеже са ресорним органима како би брже и лакше решавали своје проблеме.
Бошњак је упознао челне људе топличких општина са новим законским решењима у организацији државне управе и локалне самоуправе, чији је циљ боља координација рада, али и са мерама рационализације на државном и локалном нивоу.
Председник Општине Куршумлија Радољуб Видић истакао је значај ове нове праксе да на састанцима Савета управног округа учешће узимају представници министарства јер се на тај начин остварује боља сарадња.
– Овај корак је изузетно значајан јер се на састанцима Савета износе проблеми са којима се општине сусрећу. Осим тога на овај начин добијамо стручан савет коме да се обратимо за помоћ – рекао је Видић.
Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је нагласио да се на овим састанцима разговара о проблемима које имају Општине, али и њени грађани и воде се активности у циљу решавања проблема.
– Присуство представника министарства на састанцима умногоме олакшава наше контакте са министарствима што доводи до бржег, бољег и једноставнијег решења проблема Општина а у крајној линији наших грађана – казао је председник Пауновић.
Иначе, пракса је да се састанци одржавају у свим општинама Топличког управног округа. Овај четврти по реду састанак Савета Топличког управног одржан је у Прокупљу, наредни ће бити одржан у Житорађи, а претходни домаћини су били Куршумлија и Блаце.
Преузето са сајта www.toplickevesti.com