Начелник Топличког управног округа Златан Миљковић био је домаћин званичне радне посете Министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић и директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, који су у Прокупљу доделили одлуке и уговоре о финансирању мера активне политике запошљавања за 30 послодаваца са територије Топличког управног округа.

Начелник Миљковић је нагласио да су све четири општине овог округа добиле одлуке о финансирању мера активне политике запошљавања у 2022. години, што је од великог значаја за побољшање стања на тржишту рада на југу Србије.

Министарка Кисић је истакла да је стопа незапослености у Топличком округу пре десетак година била међу највећим стопама у држави и да је износила око 55 одсто, а да је данас она око 12 одсто, што представља огроман напредак.

У овом делу наше земље су се људи показали као вредни и радни, са иновативним идејама и са жељом да покрену сопствене послове и у том смислу држава може и треба да их финансира“, навела је Кисић и додала да је за финансирање мера активне политике запошљавања у овом округу у току прошле године издвојено 110 милиона динара, да је у те мере било укључено 920 особа, а да је од почетка ове године до данас 100 људи добило подршку у виду различитих мера активне политике запошљавања – рекла је Кисић.

Држава, додала је Кисић, сваке године издваја све већа средства за ове мере, а за 2022. у те сврхе је опредељено 6,55 милијарди динара.

Ово су конкретни резултати заједничког рада и заједничке визије државе и локалних самоуправа, а све са циљем да грађани Србији живе боље, а наша земља буде још напреднија – истакла је Кисић.

Наглашава да је и у време пандемије Ковид 19, Србија успела да одржи стопу незапослености на једноцифреном броју, будући да је она тренутно 9,8 одсто.

Министарка Кисић је будућим предузетницима пожелела успех у пословању и да врло брзо буду у прилици да запошљавају и друге људе.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да локалне самоуправе у Србији имају слуха према политици запошљавања и да се у свакој филијали бележи смањење броја незапослених лица и повећање запошљавања особа које су на евиденцији НСЗ.

Ово је само један круг послодаваца који ће добити наше субвенције за запошљавање,  ово су прве одлуке и уговори које додељујемо у овом округу и то чинимо у свим филијалама Републике Србије – навео је Мартиновић.

Уручењу одлука и уговора присуствовао је и народни посланик  др Дарко Лакетић, који је министарки Кисић поклонио реплику ратне заставе Гвозденог пука.


Кисић обишла Дом старих у Прокупљу

Током посете Прокупљу, Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић обишла је Дом за смештај и негу старих лица у Прокупљу, за чију реконструкцију је ресорно министарство прошле године издвојило 35 милиона динара.

Ово су конкретни резултати нашег заједничког рада. Спроведено је и урађено све што смо обећали, овај дом је добио ново рухо – истакла је Кисић.

Додаје да је Министарство у 2021. години за различите врсте реконструкција, набавку медицинске и друге опреме у више геронтолошких центара уложило 445 милиона динара, а да су за ову годину издвојена већа средства – 465 милиона динара.

Урадићемо још више у наредном периоду, јер су наши најстарији суграђани својим понашањем, нарочито током пандемије Ковид 19, показали шта значи бити одговоран, стрпљив, савестан – рекла је Кисић.

Директорка Дома Ана Лaзић је подсетила да је у претходном периоду у Дому за смештај и негу старих лица у Прокупљу реконструисана фасада, замењени су ограда и керамика на терасама соба, део крова, а Дом је опремљен новом медицинском и рачунарском опремом.