На седници Савета Топличког управног округа, која је одржана у Житорађи, разматрана је Информација о активностима које су локалне самоуправе предузимале током трајања ванредне ситуације, коју је прогласила Влада Републике Србије у циљу одбране од поплава.

Осим начелника Топличког управног округа др Небојше Вукадиновића, седници су присуствовали председници Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, Житорађа Синиша Илић и представница општине Куршумлија Снежана Радовић.

Говорећи о активностима Општинских штабова за ванредне ситуације у четири општине Топличког управног округа Вукадиновић је нагласио да су надлежне службе превентивним мерама спречиле изливање реке Топлице и њених притока.

toplica okrug

– Изузев изливања реке Косанице и Бањске у куршумлијској општини, којима су биле обухваћене мање површине, у другим општинама нису забележене поплаве. Оно што је битно јесте да током трајања ванредне ситуације није био угрожен ни један људски живот и да није причињена материјална штета, изјавио је начелник Топличког управног округа.

Према речима председника Општине Прокупље Мирољуба Пауновића током трајања ванредне ситуације све надлежне службе су биле активиране у спречавању изливања реке Топлице и њених притока.

– Прошлогодишње и у прва два овогодишња месеца уређења корита реке Топлице у дужини од три километра и подизањем бедема од земље и песка на критичним тачкама допринели су да на територији прокупачке општине није забележено изливање реке из свог корита. Предузетим превентивним мерама и многобројним активностима на терену настојали смо да спречима угрожавање људи, материјалних и других добара. Осим бедема од земље на појединим критичним тачкама, као што су Ромско насеље на “Малој Губи”, Липарска улица, где се налазе производни погони Компаније “Леони”, Градском гробљу постављени су и џакови са песком, изјавио је Пауновић и нагласио до изливања воде из корита реке Топлице на овим локацијама није било, као што се то дешавало априла 2014. године.

zitordja okrug

Пауновић је нагласио да ће се стање на реци Топлици и њеним притокама пратити и у наредном периоду и да су и ове године планирани одређени послови на коритима река.

Председник Општине Житорађа Синиша Илић нагласио је да су уређењем Југбогдановаче реке на појединим местима спречене поплаве у појединим селима, као што су Ђакус, Пејковац, Самариновац, које су годинама уназад наносиле огромне материјалне штете приватним објектима и пољопривредним добрима.

– На појединим местима која се налазе уз реку Топлицу дошло је до плављења мањих површина без материјалне штете, изјавио је Илић.

Говорећи о примени новог Закона о задругама речено је да је на територији четири општине Топличког управног окрука некада било 26 задруга, а да су данас активне само две. Реч је о задругама “Ђуровац- Аграр” у Прокупљу и “1. децембар” у Житорађи.

– Удруживање пољопривредника, укрупњавање поседа и формирање задруга и удружења је у интересу самих пољопривредних произвођача. На тај начин лакше и брже се долази до средстава које додељују многобројни домаћи и инострани надлежни органи, сама производња је организована, контролисана и безбедносно здрава, рекао је Пауновић и предложио да се у наредном периоду одржи трибина на којој би се пољопривредници из све четири општине Топлице упознали о могућностима и значају формирања и рада задруга.

Сви учесници састанка су јединствени у оцени да се запослени у Пољопривредно стручној служби Прокупља требају активно укључити у едукацији пољопривредника за формирање задруга.

Izvor: prokuplje.org.rs