У свечаној сали Градске управе у Прокупљу одржана је презентација националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији, коју су организовали Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Топлички управни округ.

Златан Миљковић, начелник Топличког управног округа, истакао је важност овог такмичења за подстицање предузетничког духа и иновација у региону.

Данас смо сви на истом задатку, да се потрудимо да свако у домену своје области размисли, осмисли, шта би то помогло олакшању и побољшању квалитета наших живота, односно живота наше заједнице. Надам се да ће се представници Топличког округа ове године појавити са занимљивим и иновативним пројектима, који ће моћи без потешкоћа да се имплементирају у нашу реалност и учине је лепшом и лакшом. Ово такмичење промовише предузетнички начин размишљања, тако што учесницима даје едукативну и финансијску подршку – рекао је обраћајући се окупљенима начелник Миљковић.

Драган Повреновић координатор такмичење, представио је пропозиције и услове за учешће, уз напомену да се такмичење одвија у три категорије, Иновативне идеје средњошколских и студентских тимова, Реализоване иновације и Иновативно село, са роковима за пријаву до 30. марта и 5. маја ове године.

Циљ такмичења је окупити људе из свих делова Србије без обзира на пол, узраст или образовање, како би представили своје иновативне идеје. Иновација може бити било који производ, услуга или процес који може наћи место на тржишту и није потребно бити екстра вредан или паметан да би се учествовало, већ је важна упорност и истрајност – рекао је Повреновић.

Наглашава да је подршка државе кључна за развој иновација и да су таква такмичења прилика да се иновативне идеје пласирају на тржиште.

Повреновић позива све заинтересоване да се активно укључе у овогодишње такмичење и да се током финала у децембру, покаже снага и потенцијал иноватора из Топличког округа.

Поред професор Повреновић и домаћина скупа Миљковића, на презентацији су присуствовали и заменик градоначелника Прокупља Марко Костадиновић, директор Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког округа Александар Милићевић, као и представници свих општина Топличког округа, предузетници, директори средњих и виших школа са својим ђацима, представници канцеларија за младе, невладиних организација и удружења особа са инвалидитетом.