Један од заборављених хероја Топличког устанка поручник Димитрије Беговић ускоро ће добити спомен комплекс на Радан планини у селу Власово код Пролом Бање, на месту где је убијен и где се налази његов гроб. Иницијатива је потекла током одржавања Светопличког видовданског сабора у Конџељу код Прокупља, а подржао је начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, представници свих топличких општина и привредници који желе да помогну изградњу.

Тако ће један од славних вођа устанка, командант Јабланичког одреда који је јуначки погинуо и за слободу Топлице и Србије жртвовао целу своју породицу, жену и четворо деце, након висе од 100 година добити обележје које заслужују српски јунаци тог времена.

Беговић је један од најзначајнијих вођа Топличког устанка који је избио у окупираној Србији у фебруару 1917. Народ Топлице и Јабланице га сматра херојем, а томе је допринело не само Беговићево јунаштво, већ и његово приношење живота целе породице на олтар слободе – рекли су иницијатори изградње спомен комплекса.

О Беговићу је говорио и професор Политичких наука у Београду, академик Драган Симеуновић који је и сам потомак Беговићева, а о идејном решењу и изградњи спомен комплекса на Радан планини у чијем саставу ће бити спомен обележје и капела говорио је аутор и вајар Драган Раденовић.

Читаво уређење простора предвиђено је у четири фазе које предвиђају да простор поред платоа са саркофагом над гробним местом са каменим клупама за одмор, има стазу и плато поплочан каменом пречника 10 метара, као и скулптуру одливену у бронзу висине 5 метара постављену на каменом постаменту од једног метра.

На врху брда у близини будућег комлекса планирано је да се постави „Крст победе“, а жеља иницијатора пројекта је да ово место буде трајно сведочанство јунаштва и славне историје Топличког краја.

За слободу жртвовао породицу и свој живот

Димитрије Беговић је један од највећих јунака и најзначајнијих вођа Топличког устанка подигнутог у окупираној Србији 1917. године.

Када су га бугарски окупатори натерали да бира између предаје устаничке чете којом је руководио и живота његове трудне жене и четворо мале деце, Димитрије је без размишљања бирао официрску част и слободу свога народа жртвујући животе совјих ближњих.

Димитрије је сахрањен на месту погибије покрај планинског пута у подножју Радан планине. Бугарски војници су током гушења Топличког устанка у знак одмазде убили више од 20.000 Срба цивила, углавном жена, стараца и деце, а спалили су и 55 села.