Нови руски дизел-моторни воз серије 711 замениће старе путничке гарнитуре и користиће се у локалном саобраћају на релацији Ниш – Прокупље – Куршумлија – Ниш.

Према важећем реду вожње, нови воз из Русије саобраћаће два пута дневно из Ниша за Прокупље и једном дневно из Ниша за Куршумлију.

– Ово је шеста од укупно купљених 12 гарнитура нових дизел-моторних возова руског произвођача „Метровагонмаша“ који је укључен у редовни саобраћај. Појединачна вредност воза је око 3,4 милиона франака, има 120 места за седење и исто толико за стајање. Воз је урађен по најсавременијој технологији, климатизован је и задовољава све стандарде у железничком саобраћају – каже Срђан Јордачијевић, начелники Топличког округа.

Он наглашава да је увођење новог воза у овом делу Србије велика помоћ за становништво, јер је железница најјефтиније превозно средство, а у наредном периоду ће се, у договору са привредним субјектима дуж железничке пруге од Ниша до Куршумлије, ускладити ред вожње са потребама радника како би они могли да користе железнички превоз.

Руски воз, који ће у наредном периоду превозити путнике у Топлици, може да се креће максималном брзином од 120 километара на сат, али због лоше пруге његова максимална брзина биће ограничена на 50 километара.

Из Железница Србије најављују да ће у наредном периоду, упоредо са реновирањем међународних коридора кроз нашу земљу, започети и санација локалних пруга како би се побољшала, пре свега, безбедност путника, али и брзина превоза до жељених локација.

Са нормализацијом односа са Косовом и Метохијом, у плану је и проширење линије овог воза до Приштине.