Општина Прокупље организовала је одлазак пољопривредника многих прокупачких села и саветодаваца Пољопривредне стручне службе на 84. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду. На овој највећој пољопривредној манифестацији у југоисточном делу Европе своје производе изложило је 1.500 излагача из Србије и 60 земаља света.

Штандове ПСС и прокупачких пољопривредника разгледали су начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Захваљујући Министарству пољопривреде и заштите животне средине Србије прокупачка ПСС презентовала је пољопривредне потенцијале Топлице.

– Изузетно је значајно што су се на овој највећој пољопривредној смотри  овог дела Европе многобројни посетиоци могли упознати са пољопривредним потенцијалима  Прокупља, Блаца, Житорађе и Куршумлије. Топлица је пољопривредни крај и позната по производњи вишње, шљиве и поврћа, изјавио је Вукадиновић и додао да је значајно да су се пољопривредници упознали са новим технологијама.

Он је истакао да је добро што је велики број младих пољопривредника био присутан на сајму и што су се упознали са многим новинама у различитим областима пољопривреде.

– Општина Прокупље, као и сваке, тако је и ове године организовала обилазак Сајма пољопривредника који обрађују више од 10 хектара земље и који су се определили да се активно баве пољопривредом.Ово је прилика да се они упознају са научним достигнућима и најновијим технологијама, изјавио је Пауновић додавши да је изузетно значајно што су саветодавци ПСС говорили о пољопривредним потенцијалима наше општине.

Према његовим речима добро је што су на штанду ПСС били изложени производи Љубинка Васиљевића из Горње Речице који се бави органском производњом и што је власник фирме  “BOKI food” из Доње Топонице Дејан Јоксимовић изложио широк асортиман својих производа.

– Општина Прокупље је воћарски крај. По производњи квалитетне облачинске вишње налази се на првом, а шљиве сорте стенлеј на трећем месту у Србији. Присуство на сајму искоришћено је и да се потенцијални инвеститори и купци из земље и иностранства упознају са могућностима улагања у Топлицу, рекао је Пауновић истакавши опредељење локалне самоуправе на развоју и унапређењу пољопривреде.

В. Д. директора ПСС Прокупље Жарко Копривица и саветодавци Душка Петровић, Снежана Јовић, Маринко Јовичић и Игор Петровић захвалили су се локалној самоуправи што им је омогућила одлазак у Нови Сад.

Посетиоце штанда они су упознали са пољопривредним потенцијалима све четири општине Топличког округа и могућностима унапређења пољопривредне производње и примени нових стандарда и технологија у области воћарства, ратарства и сточарства.

-За сваку похвалу је опредељење локалне самоуправе да на значајним привредним манифестацијама, као што је Међународни сајам пољопривреде, присуствују млади који су се определили да остану на селу и баве се пољопривредном производњом. Присуство на сајму  највише смо искористили за разгледање пољопривредних машина и опреме за прераду воћа, поврћа, млека и млечних проивода, изјавио је двадесетпетогодишњи инжењер за заштиту биља  Милош Малетић, који обрађује 20 хектара земље, и осамнестогодишњи ученик Пољопривредне школе Радош Јовановић Сеља Душан Малетић из села Мршељ.

Међународни сајам пољопривреде  посетили су професори и ученици Пољопривредне школе.