ПРОКУПЉЕ- У Прокупљу је данас одржана седница Организационог одбора за обележавање стогодишњице Топличког устанка. Поред начелника Топличког управног округа Небојше Вукадиновића, представника Прокупља, Блаца, Куршумлије и Житорађе, Војске Србије, Удружења Топличана из Београда и Ниша, свештенства и културних установа, седници је присуствовала и саветница за медије председника Србије Томислава Николића, Станислава Пак Станковић.

gvozdeni-puk-3-11-201161

На седници је речено да ће ова манифестација трајати од 20. до 26. фебруара 2017. године и да ће централни догађај бити одржан у Прокупљу.
– Покровитељ ове изузетно значајне манифестације, на само за Топлицу, него за целу Србију, биће председник Србије Томислав Николић. Овај историјски догађај из ослободилачких ратова Србије биће обележен достојанствено у све четири општине Топличког управног округа. Током седмодневног обележавања века устанка биће организоване многе културне манифестације, изложбе, предавања за ученике основних и средњих школа, изјавила је она и напоменула да је добро што ће све топличке општине бити укључене у обележавању стогодишњице Топличког устанка.
Према њеним речима на централној прослави, која ће се 26. фебруара 2017. године одржати у Прокупљу, очекује се и долазак председника Србије.
– Након завршетка обележавања века од Топличког устанка очекујем почетак привредног препорода Топличког округа. Почетак изградње ауто-пута допринеће отварање многих радних места и запошљавање људи и заустављање миграције из овог дела Србије, нагласила је Станислава Пак Станковић.
Начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић напоменуо је да је Топлички устанак био српски устанак против окупатора и једини у некој од окупираних држава у Првом светском рату.
– У припремама за обележавање века Топличког устанка учествоваће поједина министарства, све топличке општине, научне и културне установе, школе и други субјекти, изјавио је Вукадиновић и нагласио да је ова прослава од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања предвиђена и у програму обележавања значајних државних јубилеја за наредну годину.