На ванредној седници Општинског штаба за ванредне ситуације општине Прокупље донесена је Одлука о проглашењу ванредне ситyације на водотоковима првог и другог реда на територији прокупачке општине.
Разлог је ниво реке Топлице који расте из сата у сат и што је вода на појединим местима изашла из свог корита .
-Због наглог отапања снега и кише, која је непрекидно падала више од 24 часа, дошло је до пораста нивоа реке Топлице. Редовна одбрана од поплава проглашава се када ниво реке Топлице износи 170 центиметара. Тренутни ниво Топлице у Прокупљу износи 225 центиметара, рекао је командант Општинског штаба за ванредне ситуације и предесдник Општине Прокупље Александар Симоновић додавши да се стање на реци Топлици прати из минута у минут.

Према његовим речима све надлежне службе су на тереу како би се спречило угрожавање људи и материјалних добара.
-У наредном периоду може се очекивати даљи пораст нивоа река. Поред постојећа 24 кубика песка обезбеђено је додатних 36 кубика, изјавио је Симоновић и додао да ЈКП „Хаммеум“ располаже са 5.000 врећа.
Чланови штаба су након обиласка терена Симоновића информисали о стању на терену и указали на критичне тачке, као што су изливање трнавачке реке на појединим местима у Доњој Трнави, изливање потока у селу Поточић, поплавњене површине на локалитету Сува Чесма и другим местима.
-Радници ЈКП“Хаммеум“, Одељења сектора за ванредне ситуације у Прокупљу, јавних предузећа и установа и чланови Општинског штаба за ванредне ситуације су стално на терену, прате стање и у складу са актуелном ситуацијом доносе одговарајуће мере и предузимају неопходне радње и послове како би се ублажиле последице изливања вода из речних корита, истакао је Симоновић.
Због изливања реке Топлице поплавњене су и поједине куће на локалитету Мала Губа, у којем живе припадници ромске националности.

Општински штаб за ванредне ситуације је у сарадњи са Црвеном крстом у Соколани већ сместио најугроженије породице.
– У Прихватном центру је тренутно смештено 75 лица, од којих 35-ро деце. Овде су смештене и три бебе од којих једна има шест месеци, рекао је секретар Црвеног крста Прокупља Драган Суботић и додао да су у смештају и збрињавању угрожених, осим локалне самоуправе, укључени Дом здравља, Центар за социјални рад, Туристичко-спортска организација и Гимназија.
У збрињавању угрожених у Прихватном центру укључио се и велики број волонтера.

Мома Милојковић из ЈКП“Хаммеум“ чланове штаба информисао је о водоснабдевању и нагласио да је дошло до исључивања појединих станица из система водоснабдевања.
– Због поплава дошло је до прекида снабдевања питком водом из бунара Грчки млин и Бумбурек. Због тога ће ниже зоне града имати слабији притисак, док ће сутра, 5.марта без воде бити ОШ „Милић Ракић-Мирко“, „Ратко Павловића-Ћићко, „Никодије Стојановић-Татко“, Гимназија, Медицинска школа „Др Алекса Савић“ и обданишта „Радост“ и „Сунце“, изјавио је Милојковић нагласивши да су две цистерне обезбеђене за снабдевање грађана питком водом.

Због тренутног стања на пумпним станицама командант Општинског штаба за ванредне ситуације општине Прокупље Александар Симоновић апелује на грађане да рационално користе воду за пиће. Нова седница Штаба за ванредне ситуације заказана је за 16 часова.