У присуству свештенства цркве Светог Прокопија, представника Општине Прокупље и великог броја гостију у парохијском дому, начелник Топличког округа Срђан Јордачијевић овогодишњим лауреатима Ратку Зечевићу, др Драгану Динићу и Жикици Јовановићу, уручио је Светосавке повеље.

– Примајући Светосавску повељу из руку начелника Топличког округа, испуњен сам поносом што награду примам у древном храму јерусалимског великомученика, чије име носи овај град. Нема данас ни једне наше цркве чија историја броји хиљаду година. Зато црква Светог Прокопија означава највишу светињу нашу и највећи наш национални храм. Ова награда ми веома значи, јер носи име Светог Сав, чија је личност саткана од великих подвига и жртве светитеља, који је умео да вечно сједини са практичним и да своје сународнике уведе у тајне вере, подвижући их истовремено и привредно – рекао је Ратко Зечевић захваљујући се на награди и додао да је Свети Сава складом духа и материје, личног унутрашњег подвига и јавног дела, једном за свагда јеванђељским квасцем преобразио српску културу, просвету, здравство, законодавство и целокупни живот Србинов.

Добитник Светосавске повеље за допринос у здравству др Драган Динић се захвалио свима који су га предложили за ово признање, истичући да је у време друштвених турбуленција, када је све присутнија криза морала и поремећен систем вредности, једини исправан пут којим треба ићи пут Светосавља.

Уручене Светосавске повеље 2012

– За мене је ова повеља потврда да сам добро радио, али је и подстрек да тако наставим – подвукао је Динић.

За најмлађим добитником Светосавске повеље Жикицом Јовановићем су бројне награде са филмских фестивала у нашој земљи и свету, али му је како каже ова посебно драга, јер ју је добио од свог града и својих суграђана.

– Захваљујем се најпре људима са којима радим филмове, нас заједно веже велика и искрена љубав према покретним сликама – нагласио је он и захвалио се на Светосавској повељи, јер поред почасти она за њега представља и подстрек за даљи рад.

Светосавску повељу у Прокупљу од 1994. године додељује Топлички округ за изузетан допринос у култури, просвети, вери и здравству.

Уручене Светосавске повеље 2012