– Након детаљних анализа потврђен је први случај болести квргаве коже говеда и у прокупачкој општини, у селу Мршељ, а заражена крава је по свим прописима уништена, саопштили су новинарима на четвртом састанку Локалног центра за праћење, кретање, превенцију и контролу заразне болести нодуларни дерматитис Топличког управног округа.

Начелник Топличког округа и координатор Локалног центра за праћење, кретање, превенцију и контролу заразне болести од нодуларног дерматитиса др Небојша Вукадиновић је додао да је на подручју све четири општине Топличког округа до 17. јула вакцинисано 12.068 грла крупне стоке.

Према његовим речима, вакцинација говеда у потпуности је завршена на територији општине Блаце, Куршумлија и Житорађа, док се на територији прокупачке општине очекује да овај посао буде завршен у наредних пар дана. Дезинсекција je урађена на свим критичним објектима.

– У циљу спречавања болести квргаве коже планирано је да се у најскорије време у општинама Топличког управног округа обави и авио заштита на појединим локалитетима, рекао је Вукадиновић.